Začátek plánovaných oprav Janáčkova divadla se posouvá. Město ještě nevypsalo soutěž na zhotovitele

Začátek oprav a s nimi i uzavření Janáčkova divadla v Brně se nejspíš o několik týdnů posune. Na zhotovitele jedné z největších letošních investic město ještě nevypsalo soutěž. Podle původních plánů to mělo udělat na začátku ledna. Opravy se tak z dubna posunou zřejmě na květen. Divadlo s tím ale nepočítalo a přijde tak například o výhodný pronájem budovy Čínskému národnímu cirkusu.

Vypadá to, že v dubnu herci v divadle ještě budou a i na květen divadlo přidává představení, i když jen několik. Důvod zdržení je ten, že město chtělo doplnit projektovou dokumentaci k opravám za šest set padesát milionů korun. „Pokud nebudou dodatečné dotazy uchazečů, nebo pokud se někdo neodvolá v rámci výběru konkrétního zhotovitele, tak jsme přesvědčeni, že na konci dubna nebo v první polovině května bychom měli mít podepsanou smlouvu,“ říká náměstek primátora Richard Mrázek (ANO).

Každý týden zdržení znamená pro divadlo ztráty

Termín se ale může protahovat. Například pokud se některá z firem obrátí na Antimonopolní úřad, město nebude moci až dva měsíce smlouvu podepsat. Samotná rekonstrukce je naplánovaná na čtrnáct měsíců. Týkat se bude zázemí, rozvodů i střechy.

Každý měsíc zavřeného divadla navíc znamená ušlý zisk. „Národní divadlo bohužel po třech letech vyrovnaného hospodaření zase spadne do ztráty a tu ztrátu odhadujeme na dvanáct až osmnáct milionů korun,“ počítá ztráty ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser.

Náměstek primátora Richard Mrázek je ale optimista. Na termínu ukončení prací se podle něj nic nemění. Pořád tak platí, že na podzim příštího roku by se tady měl konat festival Janáček Brno.