Na Winter Survival letos startuje 60 vojáků. Přijeli také Ukrajinci

Winter Survival (zdroj: ČT24)

Na šest desítek vojáků soutěží v jednom z nejtěžších armádních klání Winter Survival. Kromě profesionálů z české armády se jí zúčastní vojáci z pěti evropských zemí, poprvé bude zastoupena Ukrajina, uvedl mluvčí závodu Pavel Pazdera.

Mezinárodní Mistrovství Armády České republiky v zimním přírodním víceboji Winter Survival 2017 oficiálně začalo v neděli v podvečer na Ovčárně pod Pradědem v Jeseníkách. Sněhové podmínky jsou v nejvyšších moravskoslezských horách ideální a teplota se pohybuje i přes den pod bodem mrazu. Podle meteorologů má ještě více mrznout, a tak závodníky čeká náročná prověrka fyzických a psychických sil.

Na účastníky už dvaadvacátého ročníku této soutěže čeká jak nocování venku, tak mnohakilometrové pochody těžkým terénem. Během dnešního závodu si soutěžící tak kromě třicetikilometrové trasy zastřílejí rovněž z pistole. „Mají k dispozici deset nábojů. Projdou si také orientačním paměťovým závodem, vyrážejí bez mapy,“ podotkl na adresu vojáků sportovní ředitel akce Petr Hanák.

Poslední aktivitou pondělního dne je bivakování. Vojáci musejí strávit noc ve vybrané části Jeseníků. V další etapě čtyřdenní soutěže přijde na řadu také „odminování mostů s využitím horolezeckých technik“, jak dodal Petr Hanák.

S přípravou závodu začínáme, když skončí jeho první ročník. Oslovujeme CHKO, majitele lesů, městské úřady, odborníci projíždějí lokality, vymýšlejí překážky a disciplíny, které obměňují.
Pavel Pazdera
tiskový mluvčí soutěže

„Mezinárodního závodu Winter Survival 2017 se zúčastní 60 českých a zahraničních vojáků. Českou armádu bude reprezentovat 13 družstev. Z Belgie, Polska, Rakouska, Slovenska a Ukrajiny přijelo sedm týmů. Přitom Ukrajinci se soutěže zúčastní vůbec poprvé, budou to příslušníci výsadkového výcvikového centra ukrajinské armády,“ uvedl mluvčí závodu.

Závod je především zkouškou jejich psychické odolnosti s přežitím ve volné přírodě. „Během závodu musejí překonávat únavu, vyčerpání i strach. Hodně při tom záleží také na štěstí. Malá chyba nebo náhoda může dokonce družstvo vyřadit ze soutěže,“ řekl Pazdera. Češi loni obsadili první tři místa.

Vojáky v jesenických horách čekají každoročně rozdílné klimatické podmínky. Loni se potýkali s oblevou a deštěm, přišli tak o možnost absolvovat část trasy na lyžích, v závěru už je závodníci museli nosit. Vojáci se celou dobu pohybovali v rozbředlém sněhu a noci v horách trávili zcela promoklí. V uplynulých ročnících museli zase odolávat mrazivým teplotám. Loňský ročník nejtěžšího sportovního armádního klání vyhráli opět vojáci ze 7. mechanizované brigády z Hranic, již potřetí za sebou.

  • Armádní Winter Survival simuluje činnost vojenské hlídky v neznámém zimním horském terénu. Specifikou závodu, který se každoročně odehrává na jiných místech Hrubého Jeseníku a jeho ráz se mění i podle počasí, je také extrémní psychická zátěž. Závodu se v uplynulých ročnících účastnili také Francouzi, Maďaři, Norové, Nizozemci a loni poprvé Slovinci. Jednotlivé soutěže se každý rok mění.