Liberci prý hrozí nucená správa. Nesmysl, tvrdí vedení města

Liberec – Liberci prý v příštím roce hrozí nucená správa, protože radnice nebude mít z čeho zaplatit až čtvrt miliardy korun. Tvrdí to zastupitel za opoziční Změnu pro Liberec Jaromír Baxa, který byl dříve ekonomickým náměstkem primátora Korytáře. „Je zapotřebí začít se otevřeně bavit o tom, v jakém stavu město je, připravit vizi dlouhodobějšího hospodaření města na další roky a začít šetřit na nevýhodných smlouvách v dopravním podniku nebo i v dalších městských společnostech,“ uvedl Baxa. Pokud to radnice neudělá, je podle něj scénář nucené správy reálný. Vedení města se však proti Baxovu tvrzení důrazně ohradilo, Liberci prý nic takového nehrozí.

Liberec má pověst zkorumpovaného města a je známý svým vysokým zadlužením. Staré dluhy refinancoval vydáním komunálních dluhopisů za dvě miliardy korun, což ročně z jeho rozpočtu odčerpává kolem 170 milionů korun. Přesto si město stále drží rating Aa2 se stabilním výhledem.  

Podle Baxy se ale městu příští rok nahromadí odkládané platby za stavby a revolvingový úvěr. „Kritický bude zejména první půlrok. Podle našeho odhadu bude muset město zaplatit do června mezi 150 až 200 miliony korun za odložené splátky z letošního roku a úvěr,“ uvedl Baxa. 

Podle primátorčina náměstka pro ekonomiku Jiřího Šolce (Liberec občanům) ale Baxa svým vyjádřením jen zhoršuje pozici města například při vyjednávání o úvěrech. „Vyhrožovat bankrotem v tuto chvíli je nezodpovědné a neadekvátní. Je to jako v případě člověka, který má rýmu, vyhrožovat mu okamžitou smrtí,“ uvedl Šolc. V žádném případě to prý na insolvenci nevypadá.

K číslu čtvrt miliardy za celý rok dospěl Baxa po odečtení výdajů od očekávaných příjmů. Podle jeho propočtů bude magistrát v příštím roce potřebovat na provoz, spolufinancování evropských projektů a opravy silnic a budov zhruba 1,1 miliardy korun. Dalších 330 až 380 milionů pak město musí zaplatit za splátky dluhopisu a odložených plateb z letošního roku. Příjmy města budou podle propočtu Baxy 1,24 miliardy korun. „Nezapočítal jsem příjmy, co jsou zároveň výdaje,“ dodal.

Podle Šolce jsou ale tato čísla nepodložená a neodpovídají skutečnosti. Třeba u příjmů předpokládá náměstek částku 1,386 miliardy korun. „Dost obtížně ale rozpočet sestavujeme. Musíme čekat, dokud se poslanci nedohodnou na výši DPH, která je nejdůležitějším zdrojem městských příjmů,“ upozornil. Převádění plateb je podle něj obvyklým jevem rozpočtů v posledních letech i s ohledem na to, že ne všechny stavby se podaří dokončit včas. „Víme, že závazky z letošního roku máme příští rok zaplatit, a chystáme rozpočet, který to reflektuje,“ dodal Šolc.