Za zaměstnanci OKD jezdí experti na trh práce. V šachtách jim radí, co dělat po propuštění

Odborníci radí zaměstnancům OKD (zdroj: ČT24)

Zaměstnanci, kteří budou v následujících měsících odcházet z těžební společnosti OKD, mohou využívat mobilní poradenské středisko Úřadu práce ČR. Jeho pracovníci zájemcům poskytují poradenské služby přímo v prostorách Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku, v němž OKD ke 31. březnu ukončí těžbu.

Důl má nyní kolem 1500 zaměstnanců, kteří pracují na šachtách Staříč a Chlebovice. Specialisté úřadu práce jim budou k dispozici v pondělí ve Staříči a v úterý a ve středu v Chlebovicích, vždy od 07:00 do 15:00.

V mobilních úřadovnách zatím pomohli 120 odcházejícím horníkům. „Převážně projevují zájem o rekvalifikace na pozice řidičů (C, E, D, profesní průkaz), obsluhy vysokozdvižných vozíků, svářečů, CNC obráběčů, strojníků, jeřábníků,“ podotkla mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Pomoci chce i „Nová šichta“

Kromě toho pro odcházející zaměstnance OKD funguje v Chlebovicích a ve Staříči i firemní projekt Nová šichta. „Obě kanceláře jim pomáhají nejenom napsat životopis, přihlásit se, hledat nové zaměstnání a pokud možno udělat všechno pro to, aby nemuseli být evidováni na úřadu práce, a najít jim hned nové místo,“ řekl mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

„Od ledna se na nás obrátilo bezmála 180 zaměstnanců,“ uvedla Markéta Klopcová, manažerka projektu Nová šichta. „Na Nové šichtě měli nejčastěji zájem o doplnění životopisu, řešení rezervace ze strany potenciálních zaměstnavatelů nebo pomoc při vyplňování nejrůznějších formulářů,“ poznamenal Čelechovský.

OKD chce zhruba 500 zaměstnanců Dolu Paskov převést na jiné šachty v karvinské části revíru, jako motivaci jim nabízí příspěvek až 80 000 korun. Podle mluvčího Iva Čelechovského už o přesun projevilo zájem více než 270 zaměstnanců. Ostatní mají možnost rozhodnout se až do konce ledna. Zhruba 300 lidí v dole zůstane i po ukončení těžby a budou se starat o jeho technickou likvidaci.

Pokud z Paskova přejde tři sta horníků do Karviné a stejný počet jich zůstane v rámci takzvaného útlumu pracovat na technické likvidaci, opustí obě šachty v Chlebovicích i ve Staříči přibližně 900 lidí.

Konec naplánován na 31. března

Nadbyteční zaměstnanci Dolu Paskov budou v lednu dostávat výpovědi a ve firmě ke 31. březnu skončí. Dostanou odstupné ve výši sedminásobku platu. Generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková dodala, že specialisté budou do konce března s odcházejícími horníky probírat jejich situaci a seznámí je s nabídkou volných pracovních míst v regionu i v celém Česku.

V ideálním případě by pak nastoupili rovnou k novému zaměstnavateli. Zájemci se také dozvědí, jaká rekvalifikace pro ně bude nejvhodnější, nebo získají informace o sociálních dávkách a podmínkách nutných pro jejich přiznání.

OKD je od loňského května v úpadku. I s dodavatelskými společnostmi má asi 11 000 zaměstnanců. Do existenčních potíží se dostala kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. Věřitelé jí povolili reorganizaci, vedení OKD nyní hledá strategického partnera.