Do Moravského Krumlova lákala epopej ročně tisíce lidí. Turisté městu chybí

Moravský Krumlov, Těšnov, nebo Vítkov? Kde se budou lidé dívat na Slovanskou epopej? (zdroj: ČT24)

Moravský Krumlov, kde byla Slovanská epopej desítky let vystavená, usiluje o to, aby se plátna na zámek vrátila. Ročně dílo přilákalo do města dvacet pět tisíc turistů. Výsledek soudního líčení, které by mělo určit, kdo je vlastníkem epopeje, je pro město důležitý. Malířův příbuzný totiž připustil, že by se do Krumlova mohlo dílo vrátit.

Slovanská epopej přitahovala turisty. Ročně jich do Moravského Krumlova přijelo dvacet pět tisíc. Dnes jsou to jednotlivci. Dříve věhlasný hotel Epopej na krumlovském náměstí odkazující na slavné dílo Alfonse Muchy se bez něj klasickou cestou neuživí. V minulé sezoně tam nocleh hledalo jen několik návštěvníků. „Loni se tu ubytovalo turistů asi pět,“ říká majitel hotelu František Bublan. Z hotelu nakonec musel udělat ubytovnu. „My jsme to tu přeměnili na dlouhodobější bydlení pro pracující lidi,“ říká František Bublan.

Nikdo jiný než Moravský Krumlov po válce plátna vystavovat nechtěl

Soudní líčení o vlastnictví Slovanské epopeje sledují v Moravském Krumlově s napětím a doufají, že se dílo Alfonse Muchy jednou na zámek vrátí. Už proto, že ho díky Moravskému Krumlovu mohla spatřit veřejnost. Za války byla plátna před nacisty a bombardováním ukrytá na dvou místech v Praze. O tom, kde přesně, se vedou polemiky.

Po druhé světové válce Praha řešila, kam plátna umístí. Zájem o ně v roce 1950 projevil právě Moravský Krumlov. „Plátna byla schovaná ve vlhkém sklepení nějaké školy. Město si najalo stěhovací vůz a ta plátna tam naložili. Všech těch dvacet převezli do Moravského Krumlova,“ vzpomíná pamětnice Ludmila Slouková. Převoz posvětila vdova po slavném malíři Marie Muchová a vyjádřila radost nad tím, že Krumlov epopej vystaví. Vlastnoručně to městu napsala v dopise. Dodnes je v místním muzeu.

Dopis vdovy po slavném malíři Marie Muchové a histrorické fotografie z převozu pláten
Zdroj: ČT24

Krumlovští měli epopej od Prahy v dlouhodobé zápůjčce. V zámeckých prostorách byla vystavená od roku 1963. Smlouva o zápůjčce do Moravského Krumlova vypršela v roce 2010 a po mnoha politických tahanicích se plátna přestěhovala do Prahy. Od roku 2012 byla vystavena ve Veletržním paláci.

Zámek město zrekonstruuje. Prostory pro epopej má připravené

Zámek v Moravském Krumlově několik let už chátrá. Obec shání peníze na jeho opravu, díky které by se měl svým vzhledem vrátit v čase do roku 1945. John Mucha už dřív připustil, že pokud by spor o epopej vyhrál, mohla by být opětovně vystavena právě na zámku. Vedení obce ji ale přijme jen v dobrém stavu, na drahou údržbu pláten by totiž nemělo finance a starosta se obává, že pokud budou malby dlouho v zahraničí, k jejich poškození dojde. „Plátna by tu mohla být vystavená alespoň do doby, než pro ně Praha najde trvalé umístění a splní tím závěť Alfonse Muchy. Ty prostory jsou tu nachystané,“ říká starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09).

Těšnov nebo Vítkov. I v Praze se vedou o umístění pláten spory

Už v únoru by měla kulturní památka odletět do Art centra v japonském Tokiu. Zpět do Prahy se má soubor pláten vrátit za rok. Kde bude potom vystaven, to záleží na tom, jak rozhodne soud. Celý cyklus obrazů zatím nemá v Česku své stálé místo. Od přesunu do Prahy z Moravského Krumlova před pěti lety byla k vidění jenom v Průmyslovém paláci. Zájem o Slovanskou epopej projevilo hned několik subjektů. Nová výstavní síň by mohla vzniknout na pražském Těšnově. Lokalitu doporučila vedení města odborná komise. Kromě něj byla ve hře také Letná, holešovické výstaviště, Vyšehrad nebo Vítkov. „Já jsem velice ráda, že to je právě Těšnov, protože je to, jak jsem říkala, prostředí, které si zasluhuje nějaké oživení,“ řekla primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová (ANO).

Část veřejnosti a také architektů ale s tímto umístěním nesouhlasí. Navrhují místo toho jinou lokalitu u Národního památníku na pražském Vítkově. Jedním z argumentů je unikátní výhled. A pak je tu ještě jeden důvod, údajné přání autora z doby, kdy cyklus dokončoval. „Já zde mám dokument z roku 1925, podepsaný samotným Muchou, který říká, že pokud se týče umístění definitivní budovy, mohla by táž býti situována na vrchu Žižkově,“ říká starostka Prahy 3 Vladislava Hujová. Starostka Prahy 3 navíc dodává, že Těšnov není vhodný i proto, že je to místo, které leží v záplavové oblasti a také je to velice rušná křižovatka.

Muchův dědic John v Praze epopej ale moc nechávat nechce.„Já se s nimi ze slušnosti setkám, poslechu si jejich názor, ale prozatím se zaměřuji jenom na jedno jádro, a to je to, komu ta epopej patří,“ říká John Mucha.