Rekordní mostecká investice. Za rekonstrukci Repre dá 400 milionů

Most se chystá opravit dům Repre za 400 milionů (zdroj: ČT24)

Most se chystá na největší investici ve své novodobé historii. Do rekonstrukce kulturního domu Repre v centru města dá 400 milionů korun. Na budovu ze skla a betonu nebude radnice vypisovat architektonickou soutěž, znovu by ji měla otevřít v roce 2019.

Kulturní dům Repre stojí v centru Mostu u hlavní třídy Budovatelů, hned vedle magistrátu. V současnosti je pro veřejnost uzavřený. Unikát pocházející z 80. let tvoří pět pater, z nichž jedno je pod zemí.

Komplex se stavěl 12 let a v dnešní době už nevyhovuje hlavně elektroinstalace, vzduchotechnika a střecha budovy. „Unikátní na stavbě je její členitost a to, že je moderní i dnes,“ hodnotí význam stavby architekt Petr Nesládek.

Interiér kulturního domu Repre
Zdroj: ČT24

Město v roce 2012 rozhodlo o demolici, místo domu měla zabrat nová obdélníková budova se dvěma až třemi patry a podzemním parkovištěm pro téměř 500 aut. Nakonec ale od záměru ustoupilo a kývlo na rekonstrukci. V roce 2017 chce mít hotový projekt, na který má 15 milionů korun.

Multifunkčnost prostoru zůstane zachována, v objektu nebudou chybět restaurace, vinárna nebo bar. Počítá se tu i nadále s planetáriem, galerií a ve třech patrech s nově zbudovanou knihovnou.

Interiér mosteckého kulturního domu
Zdroj: ČT24

Rekonstrukce má pak začít v roce 2018 a vyjde odhadem na 400 milionů korun. „Tuto částku bychom rádi zčásti financovali z vlastních prostředků a zčásti budeme rozhodně čerpat úvěr,“ předeslal mostecký primátor Jan Paparega (nez. za SčMo).