Přílišná snaha o transparentnost zavalila úředníky administrativou

Pardubice - Pardubická radnice měla v České republice jedny z nejtvrdších podmínek pro zadávání malých veřejných zakázek. Po roce a půl ovšem tyto podmínky opět zmírní. Ukázalo se totiž, že tvrdá protikorupční taktika neúměrně zatěžuje úředníky a uzavírání tendrů trvá příliš dlouho.

Veřejné zakázky budou transparentní a vyhraje nejkvalitnější a pro město cenově výhodná nabídka. Prohlašovala pardubická radnice před rokem a půl, kdy zpřísnila podmínky pro zadávání veřejných zakázek. Na služby nad 50 tisíc korun vyhlašovala tendry, stejně jako na stavební práce nad 100 tisíc. Nával přihlášek a byrokratických úkonů ovšem úředníci přestali zvládat.

Město si do určité částky vybere dodavatele samo

„U služeb je částka 50 tisíc skutečně nízká, protože ta administrativa kolem toho je asi daleko složitější,“ míní starosta MO Pardubice III Vítězslav Štěpánek. Zmírnění pravidel při zadávání veřejných zakázek znamená, že se do částky 100 tisíc korun město samo osloví a vybere dodavatele. U stavebních prací to bude do částky 200 tisíc korun.

„V té euforii‚ pojďme to udělat co možná nejpřísnější, jsme zašli za hranici rozumného,“ podotkl náměstek primátorky Pardubic František Brendl. Vedení města tvrdí, že menší zakázky bude radnice rozdělovat hlavně mezi pardubické živnostníky a firmy.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)