Bleskově a bez řečí. Letiště Václava Havla spustilo automatické odbavování

Pražské Letiště Václava Havla začalo provozovat 17 nových automatických bran určených ke kontrole cestujících, kteří z letiště odlétají mimo EU nebo naopak z jiných zemí přicestují do EU. Automatické kontroly jsou podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého výrazně rychlejší a bezpečnější. Vybudování vyšlo na téměř 61 milionů korun.

Systém spočívá v tom, že cestující přijde k automatické bráně, kde musí přiložit cestovní doklad. Systém doklad vyhodnotí a zjistí, jestli například není falešný. Dokáže vyhodnotit 2897 typů dokladů z 206 států světa.

Pokud je vše v pořádku, tak brána cestujícího pustí dovnitř, kde mu pomocí kamerového systému zkontroluje obličej. Pokud i kontrola obličeje proběhne bez potíží, cestující může pokračovat do vnitřních prostor letiště k dalšímu odbavení. V případě problému musí cestující projít policejní kontrolou.

Kontrola dokladů automatickou bránou
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Podle Tuhého dosud trvalo bezproblémové odbavení jednoho člověka zhruba 30 až 40 vteřin. „Nyní se interval zkrátí. Jeden policista hlídá až pět bran a kontrola trvá 15 vteřin,“ řekl Tuhý.

Na letišti je devět bran v příletové a osm bran v odletové části. Pražské letiště loni odbavilo zhruba 13 milionů cestujících. Podle předsedy představenstva Českého Aeroholdingu Václava Řehoře by se letos mohl počet pasažérů blížit ke 14 milionům.

Největší tuzemské letiště zlepšuje bezpečnost poslední dva roky. V minulosti vláda schválila investice přes 100 milionů korun do různých opatření. Venkovní prostory letiště například hlídají brány s kamerami, které snímají registrační značky aut a jejich řidiče. Policisté také trénují zásahy v prostorech letiště na speciální střelnici. Vláda by také brzy měla jednat o tom, že se zvýší počet policistů sloužících na letišti o 200.