Projektanti naplánovali D35 přes zdroje pitné vody. Teď narychlo řeší, co s tím

Projektanti naplánovali D35 přes zdroje pitné vody (zdroj: ČT24)

Plánovaná dálnice D35, která v budoucnu spojí Hradec Králové a Olomouc, by mohla ohrozit zdroje pitné vody pro Vysoké Mýto a okolí. Podle současného návrhu by totiž měla její trasa vést jen několik desítek metrů od hlubokých artézských studní, ze kterých město čerpá vodu. Projektanti ale informaci o vodě nedostali, i když na to město upozorňovalo. Nyní se narychlo snaží situaci vyřešit.

Dálnice D35 má vést přímo prvním ochranným pásmem vodního zdroje a přesně mezi stávající silnicí I/35 a vodními vrty. Studny u Vysokého Mýta jsou v hloubce 130 metrů. Dálnice by ale půdu zatížila a vysoce kvalitní vodní zdroje by tím ohrozila.

Vysoké Mýto upozorňuje na problém dlouhodobě. „Trasování dálnice se dlouho rozhodovalo mezi severní a jižní variantou. Už v té době, což je počátek tisíciletí, jsme upozorňovali na to, že průchod územím je složitý právě kvůli vodárenským zdrojům,“ uvedl místostarosta Vysokého Mýta Martin Krejza (ODS).

Noví projektanti ale tuto informaci nedostali a s vodními zdroji proto při plánování nepočítali. Teď se narychlo hledá řešení. Ředitelství silnic a dálnic má dvě varianty. „První je vybudování odlehčeného násypu za využití polystyrenových bloků. Druhou variantou, kterou velmi intenzivně zvažujeme, je přemostění části území mostní estakádou,“ řekl ČT mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Plánovaná trasa D35
Zdroj: ČT24

Trasa dálnice se ale stále ladí také o několik kilometrů dál – na obchvatu Litomyšle. Proti návrhu se postavila obec Strakov. Ta má podle starosty Jana Janypky (nez.) požadavek stále stejný – dálnici co nejdál od Strakova.

Podle krajského radního pro dopravu Michala Kortyše (ODS) nyní ŘSD nabízí technicky a hlukově lepší variantu. „Je jenom potřeba si sednout ke stolu, což bude ve středu v osm hodin ráno. Zkusíme se navzájem přesvědčit, že tato varianta je správná,“ uvedl.

První úseky plánované dálnice by se měly začít stavět příští rok, po archeologických průzkumech, které začnou letos v březnu. Už v únoru by pak měly být známy výsledky výběrového řízení na zhotovitele celé stavby.