Krajským nemocnicím chybí na zvýšení platů zdravotníků miliony korun. Víc peněz od pojišťoven jim nestačí

Zvýšení mezd zdravotníků o deset procent, které nařídila vláda od ledna, úhradová vyhláška nepokryje. Oproti minulému roku sice nemocnice dostanou podle vyhlášky o šest procent víc peněz, navýšení platů to ale nepokryje. Vyplývá to z odhadů mnoha, především krajských nemocnic. Například některým nemocnicím na jižní Moravě budou chybět na platy i miliony korun.

Ve vyškovské nemocnici pracuje sedm set osmdesát lidí se zdravotnickým vzděláním. Ti všichni teď budou mít na lednové výplatní pásce o deset procent vyšší částku. Zvýšení platů částečně pokryje nárůst úhrad od pojišťoven, zhruba šest procent, zbytek ale musí zaplatit nemocnice. „Když si toto orientačně spočítáme, tak na pokrytí těchto nákladů nám bude chybět asi deset milionů,“ odhaduje ředitelka Nemocnice Vyškov Věra Seidlová.

Ve Vyškově budou šetřit na vybavení ordinací a nákupu přístrojů

Plánované investice v nemocnici to sice nijak neohrozí, na ty mají už schválené dotace, vedení nemocnice ale bude muset šetřit jinde. „Z vlastních zdrojů financujeme nákup přístrojů, havarijní stavy a vybavení ordinací, takže tady v tomto směru budou muset být nastavená úsporná opatření,“ vysvětlila ředitelka nemocnice.

Podobně jsou na tom i další nemocnice v kraji.  Například v Blansku musí na platy zaměstnanců vyčlenit částku sedmadvacet milionů korun. Dostanou ale jenom patnáct. Rezervy sice ve svém rozpočtu mají. V letošním roce ale chtěla blanenská nemocnice investovat do nového CT a projektuje i přístavbu s magnetickou rezonancí. Ani na jedno ale nemocnice dotace čerpat nemůže. „V rámci ministerstva zdravotnictví existují dotační tituly, ale ta nemocnice musí většinou splnit určitý počet lůžek a určitý počet oborů a my se bohužel v této chvíli u vypsaných dotačních titulů nevlezeme ani do jednoho z nich,“ říká ředitelka Nemocnice Blansko Vladimíra Danihelková. Průměrný plat lékaře v krajské nemocnici v Blansku je se službami 70 tisíc korun, plat sestry 28 tisíc. I blanenská nemocnice se potýká s personálním obsazením. Za lepším jí odcházejí lékaři i sestry.

Nemocnice budou chtít peníze po kraji

Ředitelka nemocnice se proto chce se žádostí o pomoc obrátit na svého zřizovatele, kraj. Ten by případné dofinancování řešil s ministerstvem. „V momentě, kdy budou jasné částky, tak se budeme určitě obracet právě na dotčené ústřední orgány,“ potvrdila mluvčí Jihomoravského kraje Monika Brindzáková. Jestli nemocnice nějaké peníze navíc dostanou, tak zatím není jisté. Stejně jako to, z jakého rozpočtu. Kraj chce situaci zhodnotit až koncem června.

Pro fakultní nemocnice zvýšení platů tak velký problém není

Na rozdíl od krajských nemocnic, Fakultní nemocnice Brno podle jejího ředitele navýšení platů zvládne. „My jsme s tím počítali, s navýšením mezd jsme neměli problém ani v loňském roce, řekl ředitel FN Brno Roman Kraus. Fakultní nemocnice nemá ani problém s odchody lékařů. Trápí ji ale nedostatek zdravotních sester. Průměrný plat lékaře s příplatky za služby je ve FN Brno 72 tisíc korun. Plat sestry 32 tisíc.

Platům zdravotníků se věnovalo i speciální vysílání ČT24 (zdroj: ČT24)