V Olomouci budou lidé zakopávat o další kameny zmizelých

Olomouc – V Olomouci přibude dalších 42 kamenů zmizelých, které připomínají osudy Židů zavražděných v nacistických koncentračních táborech. Tzv. stolpersteine pokládají dnes a zítra příbuzní obětí a členové židovské obce. Nápad si v roce 1993 patentoval německý výtvarník Gunter Demnig – teď už jsou rozmístěny v 600 městech po celé Evropě. U nás byly první kameny položeny v roce 2008 v Praze a Kolíně.

Kameny se umisťují před domy obětí - každý obsahuje text, který připomíná, kdo v domě žil a jaký byl jeho osud. Už loni bylo v Olomouci rozmístěno 31 kamenů a v budoucnu budou přibývat další: „Budeme rádi, pokud se zájemci o další kameny u nás přihlásí. V příštích letech budeme pokládat další kameny, naším cílem je položit jich co nejvíce,“ uvedl předseda Židovské obce Olomouc Petr Papoušek. 

Jeden z kamenů třeba připomíná osud bývalého rabína Bertholda Oppenheima a jeho ženy Marty, položen je na místě bývalého rabínského domu, který už neexistuje. „Jsme rádi, že takto můžeme vzpomenout na posledního olomouckého rabína,“ dodal Papoušek. Inciativa k položení kamenů ale nevychází vždy jen od příbuzných. Například Eva Kreislová začala před časem pátrat po osudu svých kamarádek z dětství. Na židovské obci následně zjistili, že Ruth a Markéta Walterovy spolu s dalšími příbuznými zahynuly v koncentračním táboře. „Hrála jsem si s nimi. Jsem ráda, že takto se na ně vzpomene,“ uvedla Kreislová.     

Kameny zatím ve městě připomínají jen zlomek zemřelých Židů z Olomouce. Zatímco před druhou světovou válkou čítala místní židovská obec zhruba 2 500 členů, po válce jich bylo jen 200. Pokládání kamenů finančně podporuje olomoucká radnice i kraj, přispívá i židovská obec.

Název Stolpersteine v němčině znamená kameny, o které se zakopává nebo má zakopnout. Nápad si patentoval německý výtvarník Gunter Demnig v roce 1993 - o pár let později vsadil první kameny do dlažby v Kolíně nad Rýnem a v Berlíně. Teď už jsou jich desetitisíce v 600 evropských městech. V České republice začalo kladení kamenů v Praze a Kolíně v roce 2008, teď už jsou i v Brně, Ostravě, Neratovicích nebo Teplicích.