Česko se dočká první ferraty, otevře se v Děčíně

Děčín – Historicky první zabezpečená cesta v Česku by se měla již příští sezonu otevřít  v Děčíně. Takzvaná Via Ferrata umožní, aby se oblíbená Pastýřská stěna s výhledem na Labské údolí stala přístupnou nejen pro zkušené horolezce. Zvládnout by ji mohly již zdatné děti od deseti let.

„Je tady hodně návštěvníků a najednou to mají šanci vidět odjinud než jen ze zábradlí nahoře,“ podotkl horolezec Ondřej Smíšek. Dosud to byl jen zážitek pro zkušené. Ferraty, které umožňují něco mezi turistikou a horolezectvím, tak zpřístupní stěnu téměř všem. Stezky vedoucí po skále mají místo zábradlí ocelové lano, a tím se lidé při lezení jistí. „Určitě je nutnost sedací úvazek, karabina se zámkem, helma na hlavu,“ doplnila horolezkyně Kateřina Kozlíková.

Zajištěná cesta se většinou označuje italským výrazem Via Ferrata, známé je také německé označení Klettersteig. Turistům umožňuje zpřístupnit náročný horský terén pomocí stupaček, žebříků a dalších umělých pomůcek. V Evropě jsou ferraty oblíbené v Alpách, zejména pak v italských Dolomitech. Historicky první byla otevřena v roce 1843 na hoře Hoher Dachstein v Rakousku. Mnoho zajištěných cest pak bylo vytvořeno pro bojové účely, aby umožnilo vojákům za první světové přístup do náročných terénů.

Přes sto metrů dlouhá cesta bude vhodná i pro děti. „Jestliže máte správné vybavení, je to bezpečné,“ míní Smíšek. Začátek je plánovaný u nástupní stanice unikátního skalního výtahu. Ten před dvaceti lety vozil turisty na vyhlídku nad město, ale teď už jen chátrá.

Stejný výhled lidem poskytne právě feratta. Dostat se na její vrchol bude trvat méně zkušeným zhruba hodinu. „Zjistili jsme, že česká legislativa nezná Via Ferattu, takže to trošku komplikuje situaci,“ uvedla tisková mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá. Magistrát už posbíral všechna povolení a cesta bude hotová na začátku příští sezony.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)