V Moravském krasu se zabydlel silně ohrožený rys ostrovid

Odborníci potvrdili výskyt rysa ostrovida v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Moravský kras. Největší kočkovitá šelma vyskytující se v České republice se v lokalitě zdržuje minimálně od září. Rysa v CHKO přímo pozorovali a zdokumentovali pracovníci Mendelovy univerzity v Brně Martin Duľa a Miroslav Kutal.

Podle vědců to vypadá, že rys se vyskytuje v Moravském krasu a širší oblasti Drahanské vrchoviny trvaleji. Minulý týden to potvrdily i nálezy stop. Nezpochybnitelný důkaz přinesla také fotopast, umístěná u nalezené stržené kořisti.

Rys ostrovid je plachá a samotářsky žijící šelma. Loví menší kopytníky. Svou kořist překvapuje rychlým útokem ze zálohy. Vyniká bystrým zrakem a má také výtečný sluch. Je chráněným druhem a patří mezi silně ohrožená zvířata.

Rys ostrovid
Profil

Rys ostrovid

Rys ostrovid (Lynx lynx) je jednou ze dvou našich divoce žijících kočkovitých šelem. Plachá, samotářsky žijící šelma je ze tří velkých šelem nejmenší, loví proto menší kopytníky, jako jsou srnci, méně jeleny, divoká prasata, hlodavce nebo lišky. Svou kořist překvapuje rychlým útokem ze zálohy. Ne nadarmo se rys nazývá ostrovidem – vyniká bystrým zrakem, ale také sluch má výtečný.
Podle zákona o ochraně přírody a krajiny je rys chráněným druhem a je klasifikován jako silně ohrožený. Navzdory vhodným podmínkám ve většině našich pohoří trvale osidluje pouze Beskydy, Šumavu a Pošumaví. Většímu rozšíření brání především ilegální lov.

Zdroj: selmy.cz

„Výskyt rysa je důkazem kvalit prostředí, v němž nachází dostatek potravy i úkrytů. Jeho výskyt nedaleko od jihomoravské metropole není důvodem k obavám. Lidem se vyhýbá a loví spíše slabší kusy zvěře. Řidiči by ale měli být obezřetní, a to zejména ve večerních a nočních hodinách, kdy jsou rysi nejaktivnější,“ uvedl Antonín Krása z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Nejbližší rozmnožující se populace rysa žije v Beskydech a Javorníkách, kde loni i předloni pět rysic vyvedlo mláďata. Největší česká populace žije v jihozápadních Čechách a navazujících oblastech v Bavorsku a Rakousku, kde se pohybuje 60 až 80 dospělých rysů.