Severočeské projekty mají problémy s udržitelností, hrozí pokuty

Ústí nad Labem – Úředníci Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad se chystají na kontroly projektů, které v minulosti dostaly evropské dotace. Je možné, že v řadě případů bude chtít Regionální rada peníze zpět. Ukazuje se totiž, že příjemci dotací často nedokážou splnit tzv. podmínku udržitelnosti.

Využití evropské dotace nekončí s otevřením stavby, na kterou byly peníze potřeba – alespoň pět let potom musí být využívány tak, jak bylo stanoveno dotačními podmínkami. Například Evropskou unií dotovaný hotel tak musí mít po stanovenou dobu určený počet lůžek i zaměstnanců. Ústecký dotační úřad už má náznaky, že se při kontrolách naplánovaných na příští rok ukáže, že podmínku udržitelnosti řada příjemců dotací nedokáže splnit. Ředitelka Úřadu Regionální rady Jana Havlicová přitom nedávno upozornila na výrazné zpřísnění kontrol. „Pokud příjemce poruší smlouvu o poskytnutí dotace, potom může přijít i o celou dotaci,“ varovala mluvčí rady Marcela Klímová.

Mezi projekty, kterým hrozí ztráta dotace, patří pobřežní promenáda u hlavního nádraží v Ústí nad Labem. Komerční prostory pod kolejištěm již měly být už dva roky plné obchodů, zůstávají však prázdné. Obchodníkům se nechce do oblasti relativně vzdálené od centra – obzvlášť v době, kdy váznou obchody v celém městě. „I když obchodníkům dáte obchod relativně lacino a lidé tam nepřijdou, tak nevydělá ani na energii,“ vysvětlila realitní agentka Marie Pacovská.

Do soutěže ústeckého magistrátu nabízejícího obchodní prostory u nádraží se v prvním kole nepřihlásil nikdo, ve druhém kole jeden zájemce. Město má ještě několik týdnů, aby stihlo před kontrolou prostory pronajmout. Jde mu až o 170 milionů, které z Regionálního operačního programu Severozápad na revitalizaci pobřežního prostoru dostalo.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)