Na tisíc obyvatel Přerova bylo od rána bez vody. Potrubí se podařilo opravit až v poledne

V Přerově řeší havárii vody (zdroj: ČT24)

Zhruba tisíc obyvatel Přerova se v pátek ráno ocitlo bez pitné vody. Poruchu na vodovodu zřejmě způsobily mrazivé teploty. Sdělila to mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová. Pracovníkům vodáren se závadu podařilo opravit až v poledních hodinách.

Voda netekla v několika přerovských čtvrtích, bez dodávky pitné vody byla i jedna z mateřských škol, nákupní centrum a tenisová hala. Opravy komplikovala zmrzlá zemina.

„Byli jsme informováni, že se porucha týká čtyř výškových dvanáctipatrových domů v ulici Sokolská, dále pak celého domu, který je znám pod názvem hokejka. Bez pitné vody je i mateřská škola stojící v této čtvrti a celá obchodní zóna v Lipenské ulici,“ uvedl v pátečních dopoledních hodinách přerovský primátor Vladimír Puchalský (Společně pro Přerov).

V ranních hodinách se porucha objevila i na druhé straně řeky Bečvy. Vodu tak neměli ani lidé v ulici U Tenisu a bez přísunu byla i celá tenisová hala. Někteří si ještě stihli po upozornění natočit vodu alespoň do nádob, pro ostatní byla před domy připravena cisterna, uvedla mluvčí radnice.

Na odstranění havárie se pracovalo od rána, kdy se vytyčovaly podzemní sítě. Práce ale komplikovala zemina, která je zmrzlá až do 40 centimetrů. Řekl to ředitel Vodovodů a kanalizací Přerov Miroslav Dundálek. Upřesnil, že například v Sokolské ulici byla zjištěna porucha na přípojce pro výměníkovou stanici, takže přípojka musela být odstavena.