Pasivních domů v Česku přibývá, pořád je to ale málo

Brno - Více než sto nově postavených nízkoenergetických, tzv. pasivních domů přibude ročně po celé České republice, na celkové výstavbě se podílejí zhruba jedním procentem. To je ve srovnání se sousedními státy stále málo. Shodli se na tom účastníci odborné konference v Brně. Náklady na pořízení takového domu jsou přitom téměř srovnatelné s cenou běžných staveb a energetické úspory jsou výrazné.

Hlavní bašty pasivních domů v Česku jsou Plzeňsko a jižní Morava. Náklady za celoroční topení v těchto stavbách, které minimalizují úniky tepla díky kvalitní izolaci a větracímu systému, se vejdou do pěti tisíc korun. To je až desetkrát méně než v klasických domech s běžným topením. Pořizovací cena je přitom vyšší jen zhruba o deset procent.

„Trend je takový, že pasivní domy už nejsou experimentální stavby, poptávají je normální lidi napříč příjmovými skupinami,“ říká Jan Bárta z Centra pasivního domu. I přes trvalý nárůst je podíl pasivních domů na celkové výstavbě pouhé jedno procento. Například v Rakousku nebo Německu je několikanásobně vyšší. Podle oslovených odborníků z praxe se totiž u nás lidé o energetickou náročnost staveb stále příliš nezajímají.

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Pasivní dům má tak nízkou spotřebu energie, že je možné vynechat běžné aktivní vytápění, aniž by to ohrozilo tepelnou pohodu v domě. Pasivní domy spotřebují ročně maximálně 15 kWh tepla na metr čtvereční plochy (běžná novostavba dnes spotřebuje mezi 80–140 kWh tepla na metr čtvereční plochy).

Nulový dům je takový dům, jehož potřeba tepla pro vytápění se blíží nule, konkrétně je menší než 5,0 kWh na metr čtvereční plochy za rok. Je tedy ještě méně náročný na energie než pasivní dům.

                                                                                               zdroj: nazeleno.cz

Situaci má změnit i projekt Cesty na zkušenou. Stavební fakulty při něm vysílají studenty na praxi do firem, které na energetickou problematiku kladou důraz. Inspiraci hledají studenti také v zahraničí. „Třeba v Dolním Rakousku, které je naší nejbližší zemí, se s energeticky úspornými stavbami, pasivními domy, nulovými domy můžeme setkat,“ dodává děkan Fakulty architektury VUT Brno.

Nízkoenergetické standardy se přitom nemusí týkat jen rodinných domů. Jednou z prvních větších pasivních staveb v republice je ubytovací a konferenční centrum v Hostětíně na Uherskohradišťsku, v Modřicích u Brna zase podobným způsobem staví domov pro seniory.