Sníh a náledí. Poslední říjnový víkend bude mrazivý

Praha - Zima dorazí o víkendu do Česka v plné síle, na horách od 700 metrů n. m. by mohlo napadnout až 40 centimetrů nového sněhu. Zejména řidičům zkomplikují ve většině krajů život náledí a sněhové jazyky, meteorologové varují také před silným nárazovým větrem. Lidé by neměli vyjíždět bez zimních pneumatik, při cestách do hor ani bez sněhových řetězů. Už dnes přitom sníh pokryl hřebeny Krušných hor.

V téměř celém Česku bude od sobotního večera do nedělního rána náledí. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dnes vydal výstrahu před velmi nebezpečnou ledovkou pro všechny kraje kromě Jihomoravského. Riziko výskytu náledí bude nejvyšší od sobotního podvečera do nedělního rána.

Už od sobotního rána má také ve vyšších polohách sněžit. „Nejintenzivnější sněžení očekáváme na horách na severu území, kde do nedělního rána může spadnout místy kolem 40 centimetrů nového sněhu,“ sdělil ČHMÚ. Nový sníh se podle ústavu může objevit od sobotního rána do nedělního dopoledne hlavně na severovýchodě Čech a na severní Moravě v polohách nad 800 metrů nad mořem. Na většině území Česka se ovšem budou tvořit už od 600 metrů nadmořské výšky sněhové jazyky. Bude rovněž vát silný vítr, na horách v nárazech až o rychlosti 90 kilometrů za hodinu.

Meteorologové doporučují lidem sledovat při cestování dopravní zpravodajství a na horách informace horské služby. Radí nasadit zimní pneumatiky a při cestách do hor i řetězy. Motoristé by také s sebou měli raději mít i nářadí k případnému vyproštění vozidla a počítat s možným prodloužením doby jízdy.

Rozhovor s Alenou Zárybnickou (zdroj: ČT24)