Raspenava ukrývala 500 let starý kostel se hřbitovem

Raspenava (Liberecko) - Archeologové v Raspenavě na Liberecku odkryli pozůstatky středověkého kostela ze 14. století. Zároveň objevili pohřebiště se zhruba 100 zachovalými hroby. Na Frýdlantsku to je poprvé, kdy při vykopávkách nalezli stopy po středověkém kostele. Podle archeologa Petra Brestovanského je to mimořádný úspěch. „Takový nález je jednou za 50 let,“ uvedl.

Nad odhalenou částí bývalého kostela a hřbitova ve Fučíkově ulici dnes vede silnice druhé třídy, která je hlavní tepnou třítisícového města. Raně gotický kostel byl podle Brestovanského pravděpodobně zbourán na začátku 19. století a místo něj byl postaven nový církevní stánek v neobarokním stylu. „Věděli jsme, že tady středověký kostel stál, nebylo ale jisté, zda po něm něco zůstalo,“ zmínil Brestovanský.

Kromě zachovalých základů kostela v zemi archeologové objevili i části hřbitovní zdi o šíři 1,65 metru. „Zeď byla masivní a chránila hřbitov a kostel před Smědou. Je zjevné, že problémy se záplavami měli i ve středověku,“ upozornil Brestovanský.

Pro archeology je cenné i pohřebiště, kdy nejstarší hroby z 15. století jsou nejhlouběji a nejmladší z 18. století nejvýše. „Vrstvy nejsou porušené,“ konstatoval archeolog. Podle něj zatím odhalili kostry 40 lidí, které chtějí prozkoumat geneticky a budou hledat jejich příbuzné mezi současníky. Kostry jsou ve velmi zachovalém stavu, přestože nad nimi vedla silnice. „Pod asfaltem je původní kamenná cesta ze 30. let minulého století, která byla natlučena přímo na hrobech z doby baroka. Rozdíl je tak centimetr,“ dodal Brestovanský. Archeologové budou kostel a pohřebiště zkoumat ještě 14 dnů. Vrátit se chtějí znovu na jaře.

Archeologický průzkum se provádí v rámci výstavby téměř 20 kilometrů kanalizačního potrubí, které by po dokončení mělo odvádět odpadní vody z Raspenavy do čistírny v nedalekém Frýdlantu. Projekt za 324,5 milionu chce radnice dokončit v příštím roce.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)