Znalci zkoumají příčinu požáru v Kopřivnici. Hasiči vyvracejí obvinění z neprofesionálního zásahu

Hasiči odmítají obvinění za údajně nepodařený zásah (zdroj: ČT24)

Vyšetřovatelé policie a hasičů již dokončili prohlídku průmyslových hal v Kopřivnici na Novojičínsku, které v noci ze soboty na neděli značně poškodil rozsáhlý požár. Expertům poslali zajištěné stopy a vzorky. Nyní čekají na jejich vyhodnocení. Příčinu požáru budou znát nejdříve do dvou měsíců. Hasiči se mezitím brání obvinění vzneseném nájemci budov, že jejich zásah byl neprofesionální.  Uvedli například, že nebyly dostupné plány objektů a také, že na hořlavé střeše byla instalována fotovoltaika bez povolení hasičů.

Vyšetřovatelé dokončili ohledání místa požáru v úterý. Prostory pak předali podle mluvčího novojičínské policie Petra Smětáka zpět hasičům a majitelům, kteří se už do všech prostor, tedy i těch, které byly zasaženy ohněm, postupně vracejí. Oheň tam o víkendu napáchal škody odhadované na zhruba 100 milionů korun.

Směták dodal, že přesnější vyčíslení škody a určení příčiny bude záležitostí nejméně dvou následujících měsíců. „Musíme počkat na vyhodnocení zajištěných stop,“ uvedl mluvčí policie. Podle něj zatím policie neregistruje žádné trestní oznámení v souvislosti se zásahem hasičů.

Majitelé: Škody jsou příliš vysoké

Někteří majitelé budov a podnikatelé totiž nejsou s průběhem zásahu spokojeni. Škody podle nich mohly být výrazně nižší. Podnikatel Michal Hric už v pondělí řekl, že zvažuje podání trestního oznámení. Uvedl, že hledá právníka.

Škoda na budově je asi deset milionů, dalších devět stály zničené stroje. Budova pojištěna byla, stroje nikoliv.
Michal Hric
podnikatel

Připojil se k němu i další majitel části objektu Petr Horák. Tomu požár jednu halu zničil úplně, druhou plameny ušetřily. I on je s prací hasičů nespokojený a tvrdí, že oheň mohli hasiči zlikvidovat už v počátku. „Je to hrozné, co se stalo. Prostě mi to tady nechali shořet. Předpokládám, že se spojíme a žalobu podáme společně,“ řekl podnikatel.

Na místě se Hric pohyboval už hodinu po vypuknutí požáru. „Profesionální zásah musí podle mého vypadat jinak,“ řekl. Hasičům vytýká, že se v první hodině po vypuknutí ohně nepokusili vyhledat ohnisko požáru a uhasit jej. „Hořet začalo v jedné z hal. Vůbec neprobourali vrata, aby se podívali, co se uvnitř děje. Neudělali nic, co by zastavilo šíření ohně. Hasiči vůbec neměli představu, kde je hydrant, kde by měli napojit vodu,“ dodal.

Domnívá se, že by výrazně pomohlo včasnější povolání podnikových hasičů Tatry, kteří to na místo měli 300 metrů. „Jsou školení na to, aby v halách zvládli požár lépe. Oheň se mohl zastavit v první nebo druhé hale,“ míní.

Požár v Kopřivnici způsobil škodu za zhruba 100 milionů (zdroj: ČT24)

Jurečka: Hasiči Tatry museli čekat na povolení

S tím souhlasí i další podnikatel a majitel části budovy Zdeněk Jurečka. „Víme, že vedle nás jsou podnikoví hasiči Tatry. Ti ale museli 45 minut čekat, než jim povolili zasáhnout. Přitom požár mohli zlikvidovat hned v zárodku. Taková škoda vůbec vzniknout nemusela. Místo toho se ale jen z povzdálí dívali, jak šlehají plameny,“ řekl. I on tvrdí, že se hasiči nepokusili dostat k ohnisku požáru.

Podnikatel Radim Jurečka se domnívá, že v případě kopřivnického zásahu bylo dodržení systému a postupů nadřazeno záchraně majetku. „Celý zásah byl divný. V halách se vůbec nehasilo,“ řekl. Také on je přesvědčen, že likvidaci ohně mohli hned na začátku výrazně pomoci hasiči Tatry. „Těm to ale nepovolili. Nemohli zasáhnout, i když sídlí hned vedle. Oheň se šířil a čekalo se na příjezd prvních jednotek ze vzdálenějších míst,“ uvedl.

  • Požár rozsáhlé budovy, kterou tvořilo několik průmyslových hal, vypukl v sobotu večer okolo 19:40. Hořet začalo v jedné z hal, oheň se postupně rozšířil do dalších. Nakonec zasáhl velkou část z 12 000 metrů čtverečních zastavěné plochy. V minulosti prostory patřily kopřivnické automobilce Tatra, která v nich měla lisovnu. Nyní areál vlastní několik podnikatelů.

Ředitel Moravskoslezských hasičů Vladimír Vlček výhrady postižených podnikatelů zaregistroval a nechal vše prověřit. Kritiku některých podnikatelů z Kopřivnice na Novojičínsku za zásah při sobotním požáru tamní haly odmítl. Podle Vlčka byl zásah profesionální. Tvrzení kritiků označil za zavádějící.

Vlček v té souvislosti řekl, že podnikoví hasiči nejsou v požárních poplachových plánech zahrnuti s ohledem na jejich prioritní využití v areálech daných firem, kde existuje zvýšené nebo vysoké riziko požáru. Loni podle Vlčka evidovali tatrováčtí hasiči kolem 100 výjezdů a jen v jednom případě šlo o zásah mimo areál automobilky.

Majitelé by se měli zamyslet nad tím, jak je možné, že prostory byly nedostatečně zabezpečeny. Byl tam materiál, který v průběhu požáru způsoboval exploze, na hořlavé střeše byla umístěna fotovoltaika bez schválení hasičů, nebyly dostupné potřebné plány objektu.
Vladimír Vlček
ředitel Moravskoslezských hasičů

V sobotu podle Vlčka hasiči dostali informaci nejprve jen o kouři, který z objektu vycházel. „Operační středisko proto na místo poslalo jednotky v 1. stupni požárního poplachu. V první fázi události byly nasazeny tři cisternové automobilové stříkačky s celkem 13 hasiči, přičemž první jednotka se na místo dostavila devět minut po skončení tísňového hovoru,“ řekl. 

Podnikatel Radim Jurečka zase uvádí, že se hasiči nepokusili vstoupit do budovy a hasit zevnitř. I to Vlček odmítá. Řekl, že hned jedna z prvních jednotek vstoupila do budovy s tím, že chtěla hasit. „Zjistila silné zakouření uvnitř haly a také vysokou teplotu ve střešní konstrukci. Přibližně 400 stupňů Celsia,“ uvedl Vlček. Podle něj hrozilo zřícení střech, a proto hasiči ustoupili a začali střechu ochlazovat z venku. Velitel zásahu vzápětí vyhlásil druhý stupeň požárního poplachu a povolal posily. Na místo zamířilo dalších šest jednotek čítajících 24 hasičů. „Celkem bylo nasazeno 46 vozidel a 150 hasičů,“ doplnil. 

„Jsem přesvědčen, že tentokrát vedle profesionality při nás stálo i štěstí, když u tak závažného požáru, kde vybuchovaly tlakové láhve a došlo ke zřícení štítové stěny, nebyl nikdo zraněn či usmrcen,“ dodal ředitel krajských hasičů.