V Praze padají starostové, ve stranách to vře

Praha – Výměna starostů může být nablízku hned v několika pražských čtvrtích. Křesla prvních mužů radnic ohrožují vnistrostranické boje. Nejdále zatím dospěli v TOP 09 na Praze 5, která již je bez starosty. Obdobné boje probíhají i v dalších stranách v jiných městských částech, k výměně starosty má blízko zejména Praha 4.

Starosta Prahy 4 Pavel Horálek nedávno přišel o pozici předsedy místní ODS. Významný stoupenec pražského primátora Bohuslava Svobody nyní čeká, zda se ho zastupitelstvo pokusí odvolat i z místa starosty. Jeho konec v čele stranické buňky zdůvodnili vzbouřenci Horálkovou nedostatečnou komunikací. „Je to pozitivní v tom směru, že je to generační obměna, protože se do vedení dostalo mnoho mladých lidí,“ řekl nově zvolený předseda ODS v Praze 4 Pavel Caldr.

Pavel Horálek
Zdroj: ČT24

Nedostatečnou komunikací vysvětluje mluvčí Prahy 5 Marcela Žižková také odvolání Radka Klímy (TOP 09), který tak už o místo starosty přišel. Pro Klímův pád hlasovali i někteří jeho spolustraníci stejně jako zastupitelé koaličních ČSSD a VV. Odvolaný starosta ani jeho odpůrci z TOP 09 nechtějí o posledním dění hovořit, podle místní stranické předsedkyně Evy Vorlíčkové ale jde o spory o zakázky – zejména o stomilionový nákup informačních technologií, který prosazuje místostarosta Zelený. V pozadí starostova odvolání stojí podle Vorlíčkové také spolupracovníci bývalého starosty Milana Jančíka. „Osobní asistentka pana Jančíka už je vedoucí sekretariátu a vrátila se tam ještě jedna paní,“ podložila Vorlíčková své tvrzení.

Jaký bude další osud smíchovské radnice, není zřejmé. Křídlo TOP 09 kolem předsedkyně Vorlíčkové hovoří o rozpadu koalice. „Koaliční smlouva byla hrubě porušena. ČSSD a VV s námi nejednaly,“ sdělila předsedkyně buňky. Radní z TOP 09 však oslyšeli výzvu své strany k rezignaci a stejně jako zbytek vedení městské části očekávají, že koalice zůstane. „Koalice na Praze 5 funguje a pracuje dál,“ řekla mluvčí městské části. Praha 5 potom vydala tiskovou zprávu s názvem „Rada Prahy 5 napravuje chyby bývalého starosty“. Radka Klímu odvolalo zastupitelstvo 16. října, starostovi kritici hovořili o špatném fungování úřadu a stížnostech občanů.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)