Z opuštěných plzeňských lázní bude paintballové hřiště

Plzeň – Ze starých plzeňských lázní, které téměř dvacet let opuštěné chátrají, se v listopadu pravděpodobně stane paintballové hřiště. Firma DPZ Consulting chce k bojové hře využít asi 15 procent budovy. Ještě však čeká na vyjádření památkového odboru magistrátu. Lázně si pronajala od italského majitele Pierluigiho Cardoselliho, který ovšem stále slibuje, že časem získají lázně jinou funkci a reprezentativnější vzhled. Nejprve ale musí najít vhodný projekt a investora.

Provozovatel paintballových hřišť DPZ Consulting dostal budovu starých lázní do pronájmu na neurčito. Dokud vlastník nezahájí dlouhodobě připravovanou rekonstrukci, která má začít nejdříve za tři roky, bude nájemce objekt udržovat a zajišťovat nezbytné opravy. Už nyní interiér firma vyklidila – musely se odvést čtyři kontejnery sutě a dalšího odpadu. „Byl tu opravdu hrozný bordel, bytečky a pelíšky, kde ještě před pár týdny někdo bydlel,“ uvedl Petr Papež z DPZ. Stav lázní je po dvou desetiletích od jejich uzavření velmi špatný zejména kvůli zlodějům. Ti rozkradli veškeré kovové příslušenství – vodiče, zábradlí, střešní krytinu i výtah. Proti dalším krádežím i před přístupem bezdomovců by měla být budova nadále chráněna. „Je to jeden ze způsobů, jak objektu pomoci, aby se dožil rekonstrukce,“ poukázal Petr Papež.

Zda se plán na prozatímní zajištění starých lázní uskuteční, ale ještě není zcela jisté. Zahájení nového paintballového života městských lázní plánované na polovinu října zastavil magistrát. „Byl porušen zákon a to v tom, že vlastník ani provozovatel nekontaktoval památkovou péči,“ řekl úředník Petr Markovič.

Nájemce proto nyní čeká na vyjádření památkového odboru plzeňského magistrátu. Objekt je památkově chráněn, podle Petra Papeže ho ale paintball nijak nepoškodí. „Do 15. listopadu nám mají rozhodnutí vydat. Pokud bude negativní, tak jsme to tu alespoň vyklidili a zkusili to,“ poznamenal. Firma, která provozuje dalších 13 paintballových hřišť, ale věří, že u úředníků uspěje. „Dle našeho advokáta a architekta neohrozí paintball kulturní památku. Prozatím nehodláme v objektu provádět žádné stavební práce. Veškeré naše věci jsou mobilní a lze je kdykoliv odstranit. Barva, která je obsahem paintballových kuliček, je zdravotně nezávadná a vodou omyvatelná, na což máme k dispozici i chemický rozbor,“ zdůraznil Tomáš Zísler z DPZ.

  • Snímek z provozu městských lázní zdroj: ČT24
  • Historický snímek městských lázní zdroj: ČT24

Městské lázně v Plzni vznikly na počátku 30. let minulého století, jejích autorem byl architekt Bedřich Bendelsmayer – též tvůrce např. několika secesních budov na Václavském náměstí v Praze nebo sídla Vrchního soudu tamtéž. Současná podoba lázní má původ v 70. letech. I přes poškození během druhé světové války byly v provozu do roku 1993, potom se vystřídalo několik vlastníků, jejichž plány na rekonstrukci objektu se nikdy neuskutečnily. Nejblíže k záchraně měly zatím lázně před šesti lety, kdy o odkoupení budovy uvažovalo město. Nakonec tak neučinilo, zaleklo se částky 200 milionů korun, na které by podle odhadů přišla oprava.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)