Z centra Prahy zmizely protiteroristické zátarasy

Z centra Prahy zmizely betonové zátarasy, které zde policie nechala rozmístit po předvánočním teroristickém útoku v Berlíně coby součást mimořádných bezpečnostních opatření. Zátarasy doplňovaly posílené policejní hlídky, ty policie odvolala už v pátek. První stupeň ohrožení terorismem zůstává v platnosti.

„Tyto zábrany jsme měly propůjčené a včetně dovozu a odvozu nás za celé období jako technické prostředky bezpečnostního opatření stály 106 tisíc korun. Bylo to opodstatněné, preventivní účinek určitě měly,“ informoval během jejich demontáže pražský radní pro bezpečnost Libor Hadrava (ANO).

O posílení bezpečnostních opatření v zemi rozhodl před svátky ministr vnitra Milan Chovanec. Reagoval tak na útok v Berlíně, kdy mladý Tunisan najel ukradeným polským kamionem do vánočního trhu u Pamětního kostela císaře Viléma a zabil dvanáct lidí včetně jedné Češky.

Města následně začala posilovat bezpečnostní opatření vánočních trhů, zátarasy se vedle Prahy objevily například v Brně, Chebu, Plzni nebo Olomouci. Vedle betonových zábran, které měly zabránit vjezdu případného útočníka, došlo i k padesátiprocentnímu nárůstu počtu policistů v ulicích. Na úroveň před atentátem se začaly snižovat večer na Tři krále.

První stupeň ohrožení před terorismem v zemi platí od loňského března, kdy ho schválila vláda v reakci na teroristické útoky na bruselském letišti. Policii tehdy v ulicích dva měsíce pomáhali také vojáci. Od konce loňského května se o bezpečnostní opatření starají samotní policisté.