Moravskoslezský region čeká růst mezd. Firmy se tak snaží udržet zaměstnance

Zaměstnanci by měli mít vyšší platy (zdroj: ČT24)

Letos čeká růst mezd téměř všechny zaměstnance větších firem v regionu. Ekonomice se daří a společnosti uvádějí, že v rámci kolektivního vyjednávání budou navyšovat platy. I proto, aby pracujícím zabránili v případném odchodu ke konkurenci. Mzdy budou navyšovat i nemocnice.

Například IT společnost Tieto Czech do vzdělávání loni investovala na 100 milionů korun. A kromě navyšování mezd chtějí spoléhat i na další zaměstnanecké benefity. „Velkým benefitem je určitě také možnost cestování, přibližně 180 našich zaměstnanců létá každý měsíc z Ostravy na sever do Finska, Norska nebo Švédska,“ dodala Zuzana Mánková, specialista komunikace, Tieto Czech.

Ve společnosti pracuje jako kvalitář i Tomáš Kraina, který před tím studoval v Praze, kde pracoval 18 let. „Atraktivnost nabídky, která přišla z Tieta, je minimálně srovnatelná s podmínkami, které byly v pražském regionu. Finančně jsem maximálně spokojený,“ dodal.

Zvyšovat mzdy mají také ve strojírenských Vítkovicích. „O možném nárůstu mezd zde začnou jednat až v únoru. O případném navýšení platů budou mít zaměstnanci jasno až v červenci,“ zjistila redaktorka České televize Pavla Daňková.

Podobná situace podle ní vládne i v automobilce Hyundai, kde jednání o navýšení mezd nezačala. Aktuální kolektivní smlouva tady platí do konce března. V Třineckých železárnách a ve společnosti Arcelor Mittal Ostrava zatím konečnou podobu nových kolektivních smluv také ještě neznají.

Ke zvyšování platů sáhnou i nemocnice

Většina nemocnic v Moravskoslezském kraji zvýší od ledna v souladu s nařízením vlády platy zaměstnanců o deset procent. Částečně tyto náklady pokryje úhradová vyhláška, nemocnice se ale shodují, že nárůst platů přesto bude znamenat zásah do jejich hospodaření.

Platy vzrostou ve všech krajských nemocnicích, které jsou provozovány jako příspěvkové organizace. „U akciových společností není tato povinnost legislativně zakotvena a vedení organizací jedná o navýšení s odborovými organizacemi,“ uvedl náměstek hejtmana Martin Gebauer (ANO). Například v Sanatoriu Jablunkov již bylo desetiprocentní navýšení mezd dojednáno, v Bílovecké nemocnici se o možných změnách bude jednat v lednu.

  • Na Novojičínsku i v Ostravě chybí zaměstnanci v sociálních službách. Plat, který jim podle platných tabulek mohou úřady i organizace nabídnout, je totiž často mnohem nižší než v okolních firmách nebo potravinových řetězcích. A to podle zjištění redaktorky České televize Ivy Piskalové až o 5 tisíc korun. Například Svatava Geryková, která dříve pracovala v jeslích a posledních 20 let pečuje o seniory, má hrubý příjem kolem 15 tisíc korun.
  • Sociálního pracovníka hledají od loňského září například na kopřivnické radnici. I tady zájemce zřejmě odradil nižší plat - nástup 17 100 Kč plus rizikový příplatek. „Nedokážeme konkurovat prostředí, kdy je v okolních fabrikách dostatek volných pracovních pozic a také lepší finanční ohodnocení,“ uvedla Lenka Galiová, vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví, Městský úřad Kopřivnice. Z podobného důvodu nemůže vhodné pracovníky najít ani ostravská charita.

Tarifní platy zaměstnanců vzrostou o deset procent i ve Fakultní nemocnici Ostrava, kde je nyní průměrný hrubý plat lékaře asi 77 650 korun a sestry 32 500 korun. „Zvýšení platových tarifů je velkým zásahem do hospodaření nemocnice. Částečně jsou tyto náklady kryty úhradovou vyhláškou. Nedostatek sester pociťujeme naštěstí jen minimálně a aktuálně se řeší přesuny sester mezi pracovišti, výjimečně prací přesčas,“ uvedl mluvčí nemocnice Tomáš Oborný.

Podle mluvčího Městské nemocnice Ostrava Davida Račáka zvýšení platů o deset procent pro nemocnici znamená navýšení objemu platových prostředků zhruba o 100 milionů korun za rok. „Jsme si vědomi této zátěže, zásah do hospodaření nemocnice to samozřejmě je, jsme ale finančně stabilní, zvládneme to. K tomu můžeme dodat, že se zřizovatelem (město Ostrava) jsou dohodnuty dotace pro případné vykrytí rozdílu,“ uvedl Račák. Nemocnici, kde je průměrný hrubý plat lékaře asi 72 601 korun a sestry 30 680 korun, aktuálně chybí všeobecné sestry na interním oddělení.

I ve zdravotnických zařízeních skupiny Agel se budou v roce 2017 zvyšovat mzdy. „Avšak stále probíhá kolektivní vyjednávání s odbory. Dokud nebudou jednání ukončena, nejsem schopna podat ke zvyšování mezd bližší informace,“ uvedla mluvčí Radka Miloševská.