Náměstí v Brandýse opět ožívá

Brandýs nad Labem – Lidé v Brandýse nad Labem se konečně mohou projít po novém náměstí opraveném z evropských peněz. Rekonstrukce trvala víc než dva roky a desítky živnostníků kvůli ní přišly o zákazníky. Vedení radnice doufá, že teď se život do města znovu vrátí.

První fotka z nového náměstí. Místní jsou s jeho vzhledem, zdá se, spokojeni a zvědavě si prohlížejí novou dominantu – kašnu se sochou Golema. „Brandýský zámek byl letním sídlem Rudolfa II., tak jsme zde na připomínku toho chtěli vybudovat Rudolfovu kašnu,“ uvedl starosta Brandýsa nad Labem–Staré Boleslavi Ondřej Přenosil (ODS) a autor sochy Golema, sochař Antonín Kašpar doplnil: „Nikdo z nás neví, jak Golem vlastně vypadal. Všichni ale známe jeho slavnou podobu z filmu Císařův pekař a já jsem ho chtěl udělat jinak.“ Místní proti soše nic nenamítají: „Škoda, že tam neudělali dírku na ten šém. Golema mi to připomíná hodně!“

A na druhém konci lze najít zase jiný styl umění, stojí zde barokní socha Jana Nepomuckého. Původně na náměstí byla, se vznikem první republiky ji však odstranili a teď se sem vrací. Téměř po 100 letech. „Dlouho trvalo, než to dali dohromady, ale zrovna pozoruju, co se tady změnilo a je to pěkné. Proti tomu, co tady léta bylo, je to úžasné,“ komentují obyvatelé města.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)

Uplynulé dva roky ale znamenaly krušné časy pro obchodníky v centru města, kvůli rozkopanému náměstí se k nim zákazníci těžko dostávali. Někteří zkrachovali, většina musela provoz dotovat a teď jsou ve ztrátě. Rekonstrukce se protáhla kvůli chybným tendrům. „Došlo k opakování výběrových řízení, měli jsme k jejich průběhu připomínky. Ale to poslední proběhlo v pořádku a díky němu také došlo k velké úspoře,“ vysvětlil ředitel Úřadu regionální rady Regionu soudržnosti Střední Čechy Tomáš Novotný.

Proměna náměstí nakonec vyšla na 45 milionů. Část financuje město samo z našetřených peněz, část Evropská unie. Nyní radnice čeká na proplacení. „Byli bychom rádi, kdyby na účtu byla většina těch peněz do konce roku, protože s tím počítá příjem letošního rozpočtu města,“ dodal starosta Přenosil.

Náměstí nebylo jedinou stavbou, která lidem ve městě komplikovala život. Víc než tři roky byl také uzavřený most, který spojuje Brandýs se Starou Boleslaví. Po rekonstrukci se otevřel teprve letos v létě.