Bezdomovci hledají útočiště před mrazem. O noclehárny je značný zájem

S klesající teplotou se zájem o nabízené sociální služby zvyšuje. Pro osoby bez přístřeší proto připravila Ostrava v noclehárnách na 120 lůžek, uvedla městská tisková mluvčí Andrea Vojkovská. Jednou tolik míst (přesněji 125) pak nabízejí nízkoprahová centra. V domovech se zvláštním režimem je navíc k dispozici dalších několik desítek míst, která pomáhají řešit jedny z potíží lidí bez domova.

„Situaci jsme sledovali a vyhodnotili tak, že kapacity zařízení doplněné o takzvaný Zimní program jsou dostačující. I přes aktivní motivaci a poskytování poradenství neprojevují mnozí bezdomovci zájem o nabízené možnosti,“ řekl náměstek pro sociální oblast Michal Mariánek (hnutí Ostravak).

„Pro loňský rok jsme sociální služby (azylové domy, noclehárny, domov se zvláštním režimem a nízkoprahová denní centra) podpořili z rozpočtu města v celkové výši 17 milionů korun. Obdobnou míru podpory můžeme očekávat i letos,“ dodal Mariánek. Jen na provoz Zimního programu v loňském roce Ostrava věnovala čtvrt milionu korun.

  • Každoročně začátkem zimy startuje tzv. „Zimní program“. Spuštěn bývá v případě nepříznivého počasí, kdy noční teploty klesnou pod 0 °C. Záleží také na naplněnosti kapacit nocleháren. Součástí programu je rovněž i depistážní činnost, tedy vyhledávání osob, které potřebují pomoc. Tuto činnost zajištují sociální pracovníci statutárního města Ostrava a nestátních neziskových organizací.

Počet bezdomovců žijících na území města Ostravy se výrazně nemění. Jde přibližně o 900 osob, uvedla Andrea Vojkovská. Asi polovina z nich se podle zjištění sociálních pracovníků zdržuje v azylových zařízeních, zbytek pobývá na ulici.

V Ostravě je v současné době k dispozici 413 míst v azylových domech (164 pro muže a 249 pro ženy a ženy s dětmi), jejich kapacita je převážně naplněna. Kromě nocleháren a nízkoprahových denních center mohou nalézt střechu nad hlavou i v domovech se zvláštním režimem. Například „Domov Přístav“ nabízí 47 míst, „Domov Přístav II“ pak 29 míst.

V rámci „Zimního programu“ se podle Mariánka uvedené kapacity v celkovém počtu 734 míst navyšovaly o 54 lůžek a 120 takzvaných volných židlí.

  • Charita Ostrava se letos zaměří na terénní práci s bezdomovci nebo pomoc lidem, kteří obývají startovací byty. Dokončena bude i modernizace dvou charitních domů, které poskytují služby seniorům, řekl ředitel Charity Ostrava Martin Pražák. Charita připravuje i projekt renovace a dostavby centra pro bezdomovce v Lidické ulici, kde má požádáno o dotaci. „Výsledek budeme znát v květnu nebo červnu, pokud budeme úspěšní, samotná přestavba by pak byla v roce 2018,“ uvedl Pražák. Úpravami centra by navíc vznikly i prostory, kde by si lidé bez domova pod vedením profesionálních pracovníků mohli nacvičovat různé dovednosti. Například vaření či hospodaření s penězi. Náklady na přestavbu by měly být okolo 16 až 17 milionů korun.
  • Od července pak charita rozšíří i službu sociální rehabilitace. Určena je hlavně lidem ve startovacích bytech, kterých má nyní charita 20. Do tří let by jejich počet chtěla navýšit na 50. Služba lidem umožňuje v tréninkových prostorech absolvovat různé kurzy – práci s počítačem, ruční práce, vaření a podobně. Podle Pražáka je o službu velký zájem a charita tak rozšíří provoz tréninkového centra, kde nově místo dvou sociálních pracovníků budou působit čtyři.

Jak to chodí v noclehárně

V jedné z ostravských nocleháren v charitním domě u sv. Františka se dveře pro lidi bez přístřeší otevírají v 19 hodin. „Krátce před devatenáctou hodinou večer se zde tvoří fronty,“ poznamenala redaktorka České televize Martina Koziolová. 

„Včera jsme museli tři zájemce odmítnout, nicméně funguje noční centrum na nízkoprahovém centru v Lidické ulici, kde můžeme zájemce posílat,“ ilustroval letošní zájem o služby sociální pracovník Roman Ševčík.

Po příchodu se musí každý klient noclehárny nahlásit. Pokud je tady poprvé, pracovníci charitního domu s ním vyplní novou smlouvu. Jedna noc tady vyjde na čtyřicet korun, každý z nocležníků má ale tři noci v měsíci zdarma. Klienti noclehárny si pak musejí povléct postel a jít se osprchovat.   

Cítím se tady jako doma. Na Vánoce jsme to tady měli nádherné. Dostávali jsme cukroví. Člověk je na vrchu a pak dole. Je skvělé, že tady můžeme přespat.
Radim Rác
bezdomovec

„Poté mohou jít do jídelny na drobnou večeři, podává se horký čaj. Večerka je v deset hodin, to by měli jít uživatelé spát,“ poznamenala Martina Koziolová. „Uživatel by měl každopádně dodržovat podmínky služby. Řídit se pokyny pracovníků a nebýt pod vlivem návykových látek,“ doplnil sociální pracovník Roman Ševčík. Budíček pak mají uživatelé noclehárny o půl sedmé ráno, opustit ji podle Ševčíka musejí do hodiny.

Mezi poskytovatele sociálních služeb, kteří se v Ostravě věnují problematice bezdomovectví, patří Armáda spásy v ČR, pobočka Ostrava, Charita Ostrava, složka Diecézní charity ostravsko-opavské, Centrum sociálních služeb Ostrava, o. p. s., a Centrum sociálních služeb Poruba, p. o., Novou Šanci, z. s., či Služby Dobrého Pastýře. Zimnímu programu se věnují první dva uvedení poskytovatelé.

Počet lidí bez domova sociální pracovníci v České republice odhadují na 60 000 – 70 000 osob. 

V Olomouci se na nocleh stojí fronty:

Zimní azyl pro bezdomovce (zdroj: ČT24)
  • Přes půl tuny potravin věnovali během loňské sbírky vyhlášené olomouckou charitou lidé na pomoc zdejším bezdomovcům. Je to dvakrát více než loni, kdy se konala tato sbírka poprvé. Lidé donesli především luštěniny. Do akce se zapojili jednotlivci, školy, ale i celé farnosti, řekla mluvčí charity Eva Štefková. Z darovaných potravin zástupci charity připraví lidem bez domova v nadcházejícím zimním období téměř 4000 porcí teplé polévky. Letošní sbírka luštěnin se uskutečnila od října do konce listopadu. Lidé donesli dohromady 560 kilogramů surovin, z toho 380 kg luštěnin a přes 180 kilogramů dalších potravin. V Olomouci žije podle odborníků odhadem 650 bezdomovců. Zhruba polovina z nich je v extrémní nouzi – přespávají venku či v provizorních přístřešcích.