Jindřichohradecko má novou zajímavost - 300 let starou kostnici

Horní Pěna - V Horní Pěně na Jindřichohradecku objevili kostnici z počátku 18. století. Ke svému původnímu účelu sloužila podle historiků naposledy před dvěma sty lety, pak byla zčásti zasypána. V podzemí jsou kosterní pozůstatky více než tisícovky lidí. Nový majitel se teď snaží historický objekt zachránit.

Kamenná kostnice z roku 1707 téměř sto let sloužila k ukládání lidských kostí vyzdvihnutých při kopání nových hrobů na sousedních hřbitovech. „Odhadujeme, že je zde uloženo několik tisíc jedinců,“ uvedl Jaroslav Kubát, majitel kostnice. Kubát kostnici koupil, aby ji zachránil. Měl se z ní totiž stát autoservis. Budovu teď postupně opravuje. Oprava už si vyžádala tři sta tisíc korun, polovinu z této částky slíbili zaplatit správci evropských fondů. 

Majitel na zdech objevil dokonce i unikátní barokní malbu. „Pochází přibližně z roku 1735 a zobrazuje nanebevzetí Panny Marie,“ dodal. Uvnitř kostnice teď vzniká pamětní místnost, podzemní část ale zůstává nadále uzavřená. 

Podle historiků se takto rozsáhlé kostnice objevují už jen výjimečně. „Je to zajímavý doklad dobového života. A že se našel člověk, který je ochoten ji rekonstruovat a znovu oživit, je jenom dobře,“ uvedl Jaroslav Pikal, ředitel Muzea Jindřichohradecka. Kostnici její správci zpřístupní tuto neděli. Očekávají návštěvnost několika stovek lidí.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)