Na zvolnění za plzeňskou dálnicí dohlédnou v Praze radary

Na Rozvadovské spojce, která v Praze plynule navazuje na dálnici D5, budou rychlostní radary. Technická správa komunikací hl. m. Prahy již uzavřela smlouvu na jejich dodávku za 3,7 milionu korun.

Kdo přijíždí po plzeňské dálnici do Prahy, musí za křižovatkou s Pražským okruhem zpomalit na 100 km/h a později na 80 km/h. I když se hned za prvním zpomalením nad vozovkou výhružně tyčí dvojice kamer, nejde o zařízení na měření rychlosti. To se ale změní. TSK objednala na Rozvadovskou spojku radary.

Měření by se mělo týkat dvoukilometrového úseku od Bucharovy, kde spojka začíná, po Jeremiášovu. Podle měření intenzit dopravy z roku 2015 tudy denně jezdí více než 30 tisíc aut. Měření rychlosti by mělo být jak okamžité, tak i úsekové.

I přes silný provoz je Rozvadovská spojka nedokončená. Od Bucharovy by výhledově měla pokračovat dále do centra až k Městskému okruhu, na který by se – již jako Radlická radiála – měla napojit v prostoru Zlíchovského tunelu. Příprava stavby více než pětikilometrového úseku, který by zhruba v polovině délky měl vést pod povrchem, zatím není příliš daleko, měl by začít geologický průzkum.