Severomoravští energetici loni vyjeli ke 14 000 zásahů. Aktuálně vedení poškozuje vítr i námraza

Energetici řeší potíže s elektrickými rozvody (zdroj: ČT24)

V severomoravském regionu jsou čety energetiků připraveny vyjet k opravám přenosových soustav hlavně kvůli sněhu, mrazu a silnému větru, který poškozuje vedení vysokého i nízkého napětí. Zásahů už loni jednotlivé čety v severomoravském regionu absolvovaly přes čtrnáct tisíc, což je číslo téměř shodné s předešlým obdobím.

Denně je na severu Moravy v terénu na 200 pracovníků Sítí Skupiny ČEZ, v mimopracovní době jich drží pohotovost téměř pět desítek. „V případě kalamitního stavu způsobeného nepřízní počasí dochází až ke zdvojnásobení počtu pracovníků v pohotovosti a povolání subdodavatelských firem,“ upřesnil mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol. 

Na území severní Moravy posádky disponují mimo jiné pěti sněžnými skútry s vlečnými saněmi. Dva operují v horské oblasti Jeseníků a tři zbývající v Beskydech, kde mají čety k dispozici i dvě čtyřkolky. Nezbytné pro pracovníky na pohotovostních místech v horských oblastech jsou také sněžnice, které zlepšují mobilitu pracovníků v hlubokém sněhu, doplnil Vladimír Sobol.

Kvůli silnému větru museli energetici řešit situaci na Olomoucku naposledy v noci na pondělí. „V Olomouckém kraji jsme odstraňovali několik poruch zejména na Šumpersku, které byly nejčastěji způsobeny pády stromů a větví do vedení. Poruchové čety vyjížděly do terénu již v noci, dopoledne byly dodávky proudu na většině míst obnoveny,“ řekl mluvčí skupiny ČEZ pro severní Moravu Vladislav Sobol.

Situaci může zkomplikovat vichr

Silný vítr vane ve středu zejména ve vyšších polohách Moravskoslezského kraje. Varování před ním ale platí pro celou zemi s výjimkou Zlínského kraje, a to až do 18:00. „Nejsilnější vítr předpokládáme od úterního večera do středy dopoledne, kdy budou nárazy dosahovat v nižších polohách hodnot kolem 70 km/h, na horách kolem 110 km/h,“ uvedli meteorologové. Doprovázet ho mohou v nižších polohách sněhové jazyky, ve vyšších závěje.

Energetici však potvrzují, že jsou na případné zásahy dobře připraveni. „Zaměstnanci znají toto období a vědí, co mohou čekat,“ podotkl Igor Labuda s tím, že technici stále provádějí preventivní kontroly a odstraňují z vedení námrazu. 

Námraza zatěžuje vedení svou hmotností. Stožár nebo izolátor se pak může zlomit. V zimním počasí nejsou takové opravy jednoduché.
Igor Labuda
ČEZ Distribuce

ČEZ Distribuce ze Skupiny ČEZ provozuje v České republice vedení v délce 163 211 kilometrů s 3,6 milionu odběrných míst. V Moravskoslezském kraji investovala loni v posledním účetním období přes 600 milionů korun do rozvoden v Nošovicích a Lískovci na Frýdecko-Místecku a v Novém Jičíně.

  • Loni v říjnu dokončila společnost ČEZ Distribuce modernizaci rozvodny v Albrechticích na Karvinsku. Akce vyšla na více než 490 milionů korun. Zkratová odolnost rozvodny se více než dvojnásobně zvýšila, po sedmi letech se tam tak budou moci připojovat nové zdroje. Před rekonstrukcí byla kapacita rozvodny plná. Vedle energetických konstrukcí, strojů a přístrojů se v areálu albrechtické rozvodny také opravovaly silnice, kanalizace nebo osvětlení.