Hradecké artkino se má znovu otevřít do konce října

Hradec Králové – Již na konci října by se mohlo znovu otevřít královéhradecké kino Centrál. Město se snaží zprovoznit ho po krachu občanského sdružení Pro-Centrál, které je do července provozovalo. Radnice proto jedná s insolvenčním správcem o obnovení promítání s novým provozovatelem.

Královéhradecké artkino chce nadále provozovat zakladatel pražského Aera Petr Vítek. O opětovné otevření biografu Centrál usiloval již během září, protože chtěl na konci měsíce promítat přenos z newyorské Metropolitní opery. Město se však se správcem konkurzní podstaty včas nedohodlo. Nyní přichází další kolo, Petr Vítek by chtěl stihnout další přenos z Metropolitní opery. „Pan Vítek říkal, že 27. října je další přenos, který by se již měl uskutečnit, a přenos z 13. října by promítl v náhradním termínu,“ sdělil hradecký primátor Zdeněk Fink.

Se správcem by se měli zástupci města setkat do konce týdne, věří, že potom bude možné Centrál brzy otevřít. Kino, které chce nový provozovatel přejmenovat na Bio Centrál, je velmi oblíbené. Z klasických kin – po odečtení multiplexů – bylo loni třetí nejnavštěvovanější po pražském Světozoru a Lucerně.

Sdružení Pro-Centrál, které kino dříve provozovalo, zkrachovalo v polovině července. Jeho dluhy jsou asi tříapůlmilionové, největšími věřiteli je město Hradec Králové a jím vlastněná firma Tepelné hospodářství. Jednatel Pro-Centrálu a ředitel kina Leoš Kučera byl rok náměstkem primátora, loni na podzim však pozici ve vedení města opustil a pokusil se kino zachránit. Po krachu sdružení se město ihned pokusilo kino převzít, Pro-Centrál ale nevydal část techniky s tím, že je zablokována předběžným opatřením.