Doživotí, rekordní kauce i nečekané zproštění viny. Soudy na jihu Moravy mají za sebou pestrý rok

Nejsledovanějším procesem na jihu Moravy byl v letošním roce soud s Američanem Kevinem Dahlgrenem u Krajského soudu v Brně. Ve Zlíně skončil po šestnácti letech proces s podnikatelem Jiřím Večeřem. Zatímco Dahlgren dostal doživotní trest, Jiří Večeř byl obžaloby zproštěn. Brněnský soud také obdržel rekordně vysokou kauci. Zaplatil ji Íránec Shahram Abdullah Zadeh obviněný z daňových úniků.

Za velkého zájmu médií i veřejnosti padl v červenci soudní verdikt nad Američanem Kevinem Dahlgrenem. Doživotí dostal od Krajského soudu v Brně za to, že v roce 2013 zavraždil svoji sestřenici, jejího manžela a dva syny. Dahlgren vyslechl rozsudek chladně, stejně jako zavraždil své příbuzné. Proti rozsudku se ovšem odvolal. „Obžalovaný si podává odvolání proti všem výrokům rozsudku,“ řekl obhájce Dahlgrena Richard Špíšek.

Kevin Dahlgren čeká ve vazební věznici v Brně-Bohunicích na odvolací řízení u Vrchního soudu v Olomouci. Ten těsně před závěrem roku nařídil vypracovat revizní posudek na jeho psychický stav. Hotový by měl být do konce března 2017.

U brněnského soudu padla rekordní kauce

Brněnský krajský soud obdržel letos v lednu rekordně vysokou kauci. Sto padesát milionů korun. Zaplatil ji Íránec Shahram Abdullah Zadeh obviněný z daňových úniků ve výši dvě a půl miliardy korun. Abdullah Zadeh už je ale znovu ve vazbě. Skončil v ní 3. prosince kvůli podezření z ovlivňování svědků.

Osm a půl roku pro šéfku ERÚ Vitáskovou

Krajský soud do třetice - tentokrát na lavici obžalovaných stanula šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková. Za podíl na podvodu s udělováním solárních licencí si vyslechla nepravomocný trest 8 a půl let vězení.

Za střelbu na exekutory dostal muž dvanáctiletý trest

V lednu Jaroslav Janota střílel na exekutory v Napajedlech na Zlínsku. V říjnu si vyslechl rozsudek u Krajského soudu ve Zlíně. 12 let za mřížemi. Nepravomocný trest dostal za pokus o vraždu a vyhrožování úřední osobě.

Místo doživotí nečekané zproštění viny

Místo navrhovaného doživotního trestu se podnikatel Jiří Večeř dočkal zproštění obžaloby. Podle zlínského soudu totiž není možné jasně prokázat, že v roce 1995 plánoval vraždy dvou podnikatelů zapletených do obchodů s lehkými topnými oleji. Už dřív si odseděl 14 let.

Pokračovat bude soud s Dahlgrenem, lihovou mafií i Íráncem Zadehem

Některé soudní procesy zasáhnou i do roku 2017. Tím opět velmi sledovaným bude líčení s Kevinem Dahlgrenem. Tentokrát stane u Vrchního soudu v Olomouci, ke kterému se odvolal. Termín jednání zatím není daný.

U Krajského soudu ve Zlíně pak bude pokračovat soud s jednatelem Likérky Drak Pavlem Čanigou a dalšími šesti jeho spolupracovníky. Čelí obžalobě, že se zapojili do nelegálního obchodu s lihem. Za daňové úniky ve výši jeden a čtvrt miliardy korun jim hrozí vysoké tresty.

Už 18. ledna začne soudní líčení důležité především pro Moravský Krumlov. Proti sobě stane město Praha a vnuk malíře Alfonse Muchy. John Mucha chce zabránit vycestování Slovanské Epopeje do Japonska