Novinka pro smartphony: Praha 10 značkuje památky QR kódy

Praha - Unikátní systém na podporu turistického ruchu zavádí Praha 10. Na památky instaluje dvojrozměrné kódy, díky nimž se turisté obejdou bez bedekrů a těžkých knížek o architektuře. Pomocí takzvaných chytrých telefonů neboli smartphonů totiž stačí kód naskenovat a kolemjdoucí okamžitě získá o památce informace a fotky přímo z internetové Wikipedie.

Takzvané QR kódy, v nichž jsou zašifrovány internetové odkazy na Wikipedii, instaluje na významné budovy Praha 10 jako první městská část. Jde o novinku určenou pro stále se rozrůstající počet majitelů chytrých telefonů, vršovičtí radní našli inspiraci ve velšském městě Monmouth. Návštěvník či turista se tímto způsobem dostane k informacím rychleji a snadněji než přes vyhledávač. „Vyfotíte si to a během chviličky, pokud máte internetové připojení, se dostanete na Wikipedii,“ popsal předseda sdružení Wikimedia Michal Reiter.

Tabulky už visí například na strašnickém krematoriu, kostelu v Moskevské ulici a nově také na kostele Panny Marie u Hamerského rybníka – nejstarší stavbě Záběhlic. QR kódu se už brzy dočká i legendární Ďolíček, fotbalový stadion Bohemky. Do konce roku bude v Praze 10 tabulkami osazeno celkem patnáct památek. 

V kódech ale vidí budoucnost i památkáři pražského magistrátu. „Hlavní město Praha by se k tomuto projektu rádo připojilo a rozšířilo ho nejen na území Pražské památkové rezervace,“ potvrdil Milan Sýkora, vedoucí oddělení podpory památkové péče. Prahu ale zřejmě předběhnou České Budějovice, kde se na stejný systém v brzké době také chystají.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)