V Ústeckém kraji ubývá praktických lékařů

Ústí nad Labem/Dubí – Na severu Čech se potýkají s úbytkem praktických lékařů, podle posledních průzkumů připadá na každého z nich 2 300 pacientů. Na jiných místech republiky mají doktoři v průměru o 600 lidí méně. A výhled přílišnou útěchu nepřináší, celá třetina všech praktiků v ústeckém regionu překročila věk šedesáti let a mladí lékaři nemají o zřizování soukromých ordinací zájem.

„Já si nemyslím, že by byli v principu špatně placeni. Se smlouvou u nás praktičtí lékaři žádný problém nemají,“ řekl pro ČT ředitel regionální pobočky VZP pro Ústecký kraj Petr Veselský.

Třeba v Dubí nakonec musela zasáhnout radnice. Radní sami oslovili lékaře specialisty, kteří byli ochotni změnit obor. Získání atestace na všeobecné lékařství není pro doktory z jiných oborů snadné. Ještě těžší ale je sehnat peníze na odkoupení zavedené praxe, zařízení ordinace se podle místostarosty Jiřího Šillera (Severočeši.cz) blíží milionu korun.

Reportáž Jana Stuchlíka o úbytku praktických lékařů (zdroj: ČT24)

Podle informací z lékařských kuloárů nejde v první řadě o vybavení nebo přístroje. Nejdražší je to, co se vlastně prodávat nesmí, a sice karty pacientů. Každé jméno údajně vyjde na 500 korun.