O domácí hospice je zájem. Příští rok proto získají více peněz a poboček

Pilotní projekt mobilní či domácí hospicové péče se osvědčil. Pojišťovny ho proto od příštího roku podpoří třikrát tolik než dosud a místo osmi již fungujících mobilních hospiců by jich mělo být nově zhruba dvacet. Díky tomu mohou služby využít až dva tisíce lidí po celé zemi. Mobilní hospicová péče ale přesto zůstane ve zkušebním režimu a pojišťovny ji zatím jako standard platit nebudou.

Zůstat doma až do konce si přejí podle průzkumu agentury STEM/MARK čtyři z pěti lidí. Jenže takzvaných mobilních hospiců, které by rodinám pomáhaly péči o nevyléčitelně nemocné zvládnout, je v Česku pořád jen minimum. 

O svou maminku se díky nim může doma starat paní Eva Boháčová. „Mám podporu ve zvládnutí této situace a snažím se, aby byla s maminkou co nejvíce. Přála si být doma. Tak jsme se jí to rozhodli splnit se vším všudy a sami bychom to asi nezvládli,“ popsala situaci Boháčová. 

Podle svých slov mají s rodinou štěstí, že spadají pod Rajhrad u Brna, jehož hospic jako jeden z mála takovou službu poskytuje. Za pacienty vyjíždí denně pět sester a jsou jim a jejich blízkým nepřetržitě k dispozici už téměř dva roky. „Podařilo se nám zajistit spoustu pacientů, tak aby mohli důstojně odejít,“ popsala smysl služby ředitelka rajhradského hospice Jiřina Večeřová.

Upozornila, že výhodou takzvaného domácího hospice je, že klient netrpí psychickou újmou, protože je obklopený nejen svými blízkými, ale také známými věcmi. „Kamenný hospic slouží těm, o které nemůže být pečováno doma – buď nemá kdo, nebo je jejich domov nevyhovující, ale také pro ty, kteří byli v mobilním hospici, ale rodina je už vyčerpaná,“ dodala Večeřová. 

  • odbornou sesterskou péči 24 hodin, 7 dní v týdnu
  • dostupnost lékařské péče nepřetržitě celý den
  • podporu a pomoc sociálního pracovníka, psychologa a duchovního pro nemocného a jeho blízké
  • zapůjčení zdravotních a kompenzačních pomůcek k usnadnění péče o nemocného
  • zaškolení pečujících členů rodiny v ošetřování nemocného

Péče poskytovaná v rámci mobilního hospice je určená nevyléčitelně nemocným v závěru života, o které jejich blízcí mohou celodenně pečovat doma. Dále pak pacientům, u nichž byla už ukončena aktivní léčba a lékaři jim doporučili paliativní péči. 

Mobilní hospice jsou zatím na zkoušku

Protože se pilotní projekt několika zařízení v Česku osvědčil, v příštím roce se rozšíří na trojnásobek. Všeobecná zdravotní pojišťovna na něj přispěje místo dosavadních jedenácti 35 milionů. Domácí hospice ale budou i nadále ve zkušebním režimu.

Do projektu jsou zařazení pacienti, u nichž lékaři předpokládají dobu dožití do 30 dnů. U dětských pacientů se hranice navýší na 90 dnů. Hlavním cílem projektu je ověřit, že kvalitní hospicovou péči je možné poskytovat i v domácím prostředí, a zajistit tak pacientům, kteří si to přejí, možnost zemřít doma.

Péče není zatím hrazená pojišťovnami

Nyní není možné všechny poskytované služby zaplatit jen ze zdravotního pojištění, zatím totiž není taková péče v seznamu hrazených výkonů. Na základě vyhodnocení projektu by ale na něj mohla přibýt do roku 2018. Rodina pacienta proto musí v případě využívání mobilního hospice platit denní poplatek, který se pohybuje zhruba od několika desítek korun do 500 korun. Případně doplácet na předepsané léky, které nejsou hrazené pojišťovnami.  

Vyhodnocení první fáze ukázalo, že mobilní hospice poskytují pacientům v posledních dnech života stejně kvalitní péči jako klasické hospice. Náklady na zdravotní péči jsou srovnatelné nebo nižší.  

Podle náměstka ředitele Vojenské zdravotní pojišťovny Petra Hoňka bylo od března do 21. října letošního roku v programu 583 klientů, z nichž 95 procent zemřelo v domácím prostředí. Ostatní byli převezeni do nemocnic či hospiců. 

Pro nevyléčitelné pacienty jsou mobilní a kamenné hospice alternativou ke zdravotnickým zařízením. Nemocnice a léčebny dlouhodobě nemocných mají navíc často naplněné kapacity a nemají ani dostatek personálu.