Moravský Krumlov sepsal petici. Chce zabránit přesunu epopeje za hranice

Už přes dva tisíce lidí připojilo svůj podpis k petici, kterou chtějí obyvatelé Moravského Krumlova zabránit vývozu Muchovy Slovanské epopeje do zahraničí. Plátna se nyní chystají na převoz do Japonska, kde budou vystavené od března. Odpůrci jejich stěhování ale chtějí zabránit další přesunům, například do Číny. Proti převážení maleb je také malířův příbuzný John Mucha, který podal kvůli sporu o epopej na jaře žalobu na hlavní město.

Podle odpůrců stěhování by se mohla díla při převozu poškodit. Údajně není známé, v jakém stavu obrazy jsou a ukládání do přepravních tubusů a opakované vypínání by je mohly nenávratně poškodit. K petici se připojilo už 2228 lidí. Naopak Národní galerie tvrdí, že jsou plátna ve výborném stavu a jsou na přepravu připravena. 

Stěhování epopeje se nelíbí nejen obyvatelům Moravského Krumlova, ale také vnukovi malíře Alfonse Muchy Johnovi Muchovi, který podal letos v dubnu kvůli sporu na hlavní město žalobu. Důvodem ale není zmíněný transport, ale porušení slibu.

Malíř totiž epopej daroval Praze v roce 1913, podle jeho vnuka s podmínkou, že jí hlavní město postaví vlastní galerii. To ale dosud nesplnila, a tak malířovi potomci žádají její navrácení. Případem se bude už v polovině ledna zabývat Obvodní soud pro Prahu 1, tedy necelý měsíc před odvozem pláten.

Jde nám stále o to samé: Praha nedodržela slib, že pro Slovanskou epopej postaví galerii, zároveň nesouhlasíme s tím, aby dílo cestovalo po Asii, čímž by se mohlo poničit.
František Vyskočil
advokát Johna Muchy

Praha nároky Johna Muchy na sérii pláten už dříve odmítla. „Naše dlouhodobé stanovisko je, že řádným a výlučným vlastníkem souboru dvaceti obrazů Alfonse Muchy - tedy Slovanské epopeje, je hlavní město Praha,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Krumlov chce vrátit plátna na zámek

Vnuk slavného malíře o navrácení Slovanské epopeje usiluje dlouhodobě. Loni zaslal Praze předžalobní výzvu o navrácení dvaceti velkoformátových pláten, které ale město nevyhovělo. Muchovi potomci už navíc před lety žádali soud, aby zabránil stěhování Slovanské epopeje z Moravského Krumlova, kde byla předtím vystavena přes 40 let.

Zámek v Moravském Krumlově ale nyní není v dobrém stavu a několik let už chátrá. Obec ale nyní shání peníze na jeho opravu, díky které by se měl svým vzhledem vrátit v čase do roku 1945. Má tedy vypadat tak, jak je zanechali jeho poslední soukromí majitelé – rod Kinských.

John Mucha už dříve připustil, že pokud by spor o epopej vyhrál, mohla by být opětovně vystavena právě na zámku. Vedení obce ji ale přijme jen v dobrém stavu, na drahou údržbu pláten by totiž nemělo finance a starosta se obává, že pokud budou malby dlouho v zahraničí, k jejich poškození dojde.

Plátna jedou zatím jen do Japonska

Z jeho prostor byla plátna odvezena před čtyřmi lety, kdy se přestěhovala do Veletržního paláce v Praze. Hlavní město podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) stálé umístění řeší. Naopak starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09) tvrdí, že Praha umístění neřeší. O vrácení obrazů na jih Moravy usiluje i brněnský primátor Petr Vokřál (ANO), který už několikrát s primátorkou jednal, zatím bez kontrétního výsledku. 

Povolení k vývozu slavné Slovanské epopeje do Japonska dalo ministerstvo kultury na začátku prosince letošního roku. „Pokud chce řešení oddálit tím, že ji pošle na tři roky do zahraničí, tak je to směšné a vyjadřuje to neúctu k českým kulturním památkám,“ okomentoval vývoz obrazů do zahraničí starosta Moravského Krumlova Třetina.

Cyklus maleb Alfonse Muchy by se měl přesunout v únoru a v Tokiu pak začne tříměsíční výstava v březnu. K plánované cestě do Číny uvedl na začátku prosince ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), že země nezajistila potřebné standardy.