Zatoulaná hospodářská zvířata decimují lesy. Obec na Českokrumlovsku hrozí odstřelem

Zatoulaná hospodářská zvířata decimují lesy (zdroj: ČT24)

Lesy okolo Větřní na Českokrumlovsku ničí zatoulaná hospodářská zvířata. S příchodem podzimu utíkají z ohrad okolních farmářů a hledají potravu. Nechávají přitom za sebou spoušť za desítky tisíc korun. Obci se majitele uprchlých zvířat nedaří vypátrat, vedení Větřní už proto varuje i před možným odstřelem.

Krávy, kozy a ovce dokáží během jediného dne zničit porost, který rostl i dvacet let. Správce místního lesa Otakar Paukner mnoho stromů před lety sám vysázel. Poničené stromy s okousanou kůrou už ale nedokáže zachránit. Do starších se pouští hniloba, mladší stromky rovnou usychají.

„Škoda u jedné oplocenky se může pohybovat v řádu deseti až dvaceti tisíc,“ uvedl místostarosta Větřní Pavel Štindl. Krávy navíc svými rohy ničí i dřevěné jesličky, které slouží pro přikrmování lesní zvěře.

Vymáhat škody je složité

Obec proto na výskyt hospodářských zvířat v lesích upozorňujeme občany rozhlasem. Volně pohybující se hospodářská zvířata odchytí, popřípadě i odstřelí. „Pokud majitele není možné zjistit, tak pak je odstřel nutný,“ dodal Paukner.

Podle lesníků pochází zatoulaná zvířata z několika farem. Vymáhat škody je ale složité. Jen těžko se totiž dokazuje, že škodu způsobilo konkrétní zvíře konkrétního farmáře. „Dalo by se chytit tele, ale jalovice určitě ne,“ poznamenal Paukner.

Za útěk zvířat z pastvin ale nemohou jen farmáři. Stáda v ohradách plaší i motorkáři a volně pobíhající psi. Lesníci i vedení obce se proto snaží přesvědčit všechny chovatele, aby si dali do pořádku oplocení. Správné ustájení zvířat u farmářů už kontroluje i Státní veterinární správa.