Ke konci roku má být hotovo. Železobetonový skelet, který rozestavěli komunisté, dostane plášť

Ještě několik dnů zbývá stavební firmě a jejím dělníkům, aby dokončili opláštění železobetonového skeletu. Ten více než čtvrt století hyzdí prostor u krajského úřadu a domu kultury v Ostravě. Před rokem 1989 jej začala stavět komunistická strana jako své krajské sídlo, po změně režimu zůstal skelet stát jako nedostavěné torzo.

Podle redaktorky ČT Markéty Radové, která situaci na místě sledovala, by se z objektu do konce příštího roku mohl stát polyfunkční dům s využitím alternativních zdrojů energie. Ke slovu by se dostala jak tepelná čerpadla, tak solární panely.

„V objektu by měly být například restaurace, kanceláře, obchody, mateřská škola a dokonce i prostor pro dobíjení elektromobilů,“ dodala Markéta Radová.

Rozestavěné torzo koupila za zhruba 53 milionů korun v roce 2008 společnost Red House Development. Několikrát město žádala o prodloužení lhůty pro jeho dostavbu. Nakonec se obě strany dohodly na tom, že opláštění stavby, tedy fasáda a střecha, musí být hotovy do konce letošního roku, zcela dokončena pak budova musí být do konce roku 2017.

Pro developera Red House má objekt dostavět skupina Vítkovice Machinery Group. Smluvní dokumentaci s investorem letos v březnu podepsala dceřiná firma Vítkovice Revmont.

Práce na objektu jsou podle mluvčí Vítkovic Evy Kijonkové rozděleny do dvou etap, přičemž celkové náklady dosáhnou řádově stovek milionů korun. Dostavba skeletu začala letos přípravnými pracemi a demolicí části horní stropní desky.

Tvrdé sankce za nedokončení díla

Podle primátora Tomáše Macury (ANO) jsou ve smlouvě mezi městem a developerem dva časové milníky. „Jedním z nich je nejzazší termín zahájení stavby do 31. března 2016 a dokončení opláštění stavby, to znamená kompletní fasáda a střecha, do 31. prosince 2016,“ řekl již dříve Macura.

Pokud by společnost nesplnila jakoukoliv z těchto podmínek, má město dvě možnosti řešení. „Město má možnost odstoupit od smlouvy a v zásadě vyinkasovat smluvní pokutu, která bude ve výši hodnoty toho objektu včetně technického zhodnocení. Jinými slovy se stane vlastníkem celého toho objektu včetně prací, které by tam byly případně provedeny,“ vysvětlil Macura.

Anebo má podle něj nárok, pakliže by chtělo nadále pokračovat v tomto smluvním vztahu, na smluvní pokutu, která se navyšuje na základě toho, jak dlouhé by zpoždění bylo. Macura již dříve uvedl, že dodatek ošetřuje i další právní nároky města na související pozemky kolem objektu, které rovněž patří společnosti Red House Development.

  • Rozestavěný betonový skelet v sousedství krajského úřadu v Ostravě se před devíti lety stal dějištěm filmového natáčení. Staveniště nadchlo producenty sci-fi filmu Babylon A. D., ve kterém hraje hollywoodský herec Vin Diesel. Natáčely se zde scény připomínající newyorskou čtvrť Bronx.