Staropražské průchody mizí, zavřela se i Železná vrata

Událost v regionech: Staropražské průchody mizí (zdroj: ČT24)

Cesta staropražskými dvory, která byla po staletí otevřená každému, kdo se ve spleti průchodů vyznal, zaniká. Přibývá míst, která majitelé domů průchody přehradili, naposledy místní přišli o průchod z Melantrichovy do Jilské ulice, známý jako Železná vrata. Majitel tamního hotelu ho přestavěl na recepci.

Projít pražským Starým Městem je občas náročné. Úzké uličky se klikatí, dlouze obcházejí rozlehlé domovní bloky a navíc bývají plné lidí. Existuje však únik. Staré Město je prošpikované průchody.

„Veřejné průchody fungovaly od středověku,“ podotkla Kateřina Bečková z Klubu Za starou Prahu. Úřední status, že majitel musí průchod v domě umožnit, pak existuje od 19. století. Průchody jsou od té doby zakreslené i v mapách.

Zkrátit si tudy cestu je však čím dál obtížnější. Majitelé domů s průchody začali některé z nich zamykat. Průchozí již několik týdnů nejsou ani takzvaná Železná vrata z Melantrichovy přes Michalskou do Jilské ulice. Vznikl zde stejnojmenný hotel, který nechce procházející lidi pouštět.

Průchody na Praze 1
Zdroj: ČT24

„Došel jsem na recepci a dožadoval jsem se průchodu do ulice Jilské, ale nebylo mi to umožněno,“ popsal svou zkušenost fotograf a staroměstský patriot Evžen Kukla. Hotel se k uzavření Železných vrat oficiálně vyjádřit nechtěl.

Uzavření Železných vrat může skončit u soudu

Místní se proto obrátili na radnici. Ukázalo se ale, že veřejné používání tohoto průchodu není právně ošetřené. Jinde jsou průchody vedené jako věcná břemena.

„Pokusíme se kontaktovat majitele hotelu. Pokud by nebyl ochoten ho otevírat dobrovolně, tak jsme připraveni to vymoci podle paragrafu sedm silničního zákona,“ uvedl starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09). Podle radnice je totiž průchod veřejnou komunikací. Pokud se radnice na otevření průchodu s majitelem nedohodne, obrátí se na soud.