Třebíčí se lidé projedou moderně. Autobusy budou mít wi-fi i nabíječky

V Třebíči se lidé svezou novými autobusy (zdroj: ČT24)

Cestující třebíčskou městskou dopravou se příští rok dočkají velké změny. Nově je totiž po obcích nebudou rozvážet staré autobusy, ale naopak vozy vybavené nejmodernější technikou. Také si ale připlatí. Kvůli lepší dopravě se zvýší cena jízdenek, v základní sazbě o dvě koruny.

Zatímco nyní projíždí ulicemi Třebíče autobusy vyrobené v minulém století, od nového roku už budou u zastávek zastavovat nízkopodlažní vozy. Ve všech třiadvaceti autobusech bude navíc možné si jízdenku nově koupit i s bezkontaktní platební kartou přímo u řidiče. „Doufáme, že ty nové bezkontaktní platby nám přitáhnou nové cestující,“ okomentoval plánované změny vedoucí odboru Městského úřadu v Třebíči Aleš Kratina. 

Další novinkou, které se lidé v Třebíči dočkají, bude zvukové hlášení zastávek, které je v sousední Jihlavě už roky standard. Standardem bude nově také nabíječka na telefon a wi-fi připojení na internet. „Je to nadstandard, protože v autobuse, ve kterém se nacházíme, jsou vidět prvky, které jinde ještě tak běžně vidět nejsou,“ uvedl ředitel společnosti TRADO-MAD, která zajišťuje dopravu v obci, Milan Dygrýn. 

V nadcházejícím roce se zdraží jízdné

S komfortem ale vzroste i jízdné – v základní sazbě o dvě koruny. Zastupitelé zdražení schválili ještě před vypsáním nového tendru na dopravce. Za desetikorunu se totiž v Třebíči beze změny jezdí už 12 let. Zdražení je ale trnem v oku opozici i svazu cestujících – město totiž dopravci bude za každý kilometr platit nově přes 60 korun, což je téměř nejvíc v zemi.