O řediteli DPP rozhodne ustavená devítičlenná komise

Praha - Komisi, která doporučí nejvhodnějšího kandidáta na místo generálního ředitele podniku, jmenovaly vedoucí orgány pražského dopravního podniku. V devítičlenné komisi zasedli zástupci ODS, TOP 09, ČSSD a odborů. Nový šéf podniku by měl být vybrán do 31. října, nahradí v čele největšího městského podniku v srpnu odvolaného Vladimíra Liche.

Poslední ředitel Vladimír Lich skončil krátce poté, co se zasadil o podání trestních oznámení na některé smlouvy. Pro jeho konec zvedli ruku i zástupci ODS a TOP 09, podle nich Lich jako manažer selhal.

Ve středu rezignoval na post šéfa dozorčí rady předseda magistrátního výboru pro dopravu Jiří Nouza (TOP 09). To už věděl, kolik lidí se na post generálního ředitele hlásí. „Těch přihlášek přišlo 51, to já považuji za skutečně velký úspěch, (…) z 51 uchazečů je možné vybrat kvalitního generálního ředitele,“ sdělil Nouza. Podle médií se o funkci šéfa největší firmy v majetku města Prahy uchází mimo jiné bývalý ministr dopravy Radek Šmerda nebo bankéř a bývalý šéf ČD Cargo Jiří Vodička.

Na nového ředitele čeká spoustu práce

Nový generální ředitel bude pod silným politickým i občanským tlakem, zejména v dotažení trestních oznámení, která zatěžují DPP z minulosti. Kromě policejního vyšetřování prochází dokumenty pražského dopravního podniku i auditoři. Advokát Václav Láska, který zpracoval právní prověrku, rovnou mluví o organizované zločinecké struktuře, která dopravní podnik systematicky tunelovala.

Reportáž Pavly Kubálkové (zdroj: ČT24)

Měsíc po změnách v pražské dopravě se ukazují první dopady

Měsíc po zavedení novinek v pražské hromadné dopravě se ukazují první nedostatky, které změny přinesly. Lidem cestu ztrpčuje především zpoždění některých linek, které nově protínají celou Prahu. Cestující se ale potýkají i s problémy, které revoluce v MHD sice nepřinesla, ale ani nevyřešila. Tento týden začal také v jihovýchodní části Prahy průzkum zaměřený na kapacitu a intervaly autobusů. V listopadu pak budou o spokojenosti změn odpovídat v anketě všichni cestující.