Na sklářské sympozium v N. Boru se sjely desítky výtvarníků

Nový Bor (Českolipsko) - Mezinárodní sklářské sympozium IGS 2012, které se až do neděle koná v Novém Boru na Českolipsku, je letos s rekordní účastí. Do města se sjelo na 70 výtvarníků a designérů z 20 zemí světa, své dílny a špičkové řemeslníky jim poskytla desítka místních firem. Sympozium je ojedinělé v tom, že je to největší akce svého druhu na světě.

Tradici sklářských sympozií v Novém Boru založil Crystalex v roce 1982, kdy pozval poprvé do svých sklářských provozů výtvarníky a designéry, aby s pomocí zdejších sklářů ztvárnili své návrhy a nápady. V tříletých intervalech se v průběhu 27 let vystřídalo v Novém Boru přes 500 umělců. Když Crystalex před třemi lety zkrachoval, převzalo štafetu město. Svá díla tak v Novém Boru letos mohou tvořit nejen známí čeští výtvarníci jako Bořek Šípek, René Roubíček či Jiří Šuhájek, ale i hosté ze zahraničí, jako bratři Einar a Jamex de la Torres z Mexika, německý experimentátor Steffen Orlowski nebo celá skupina japonských výtvarníků.

Motto letošního, jedenáctého ročníku „České sklo žije“ má ukázat, že krachem jedné sklárny výroba v regionu neskončila, naopak byla impulzem k rozvoji dalších skláren a vzniku nových firem a sklářských ateliérů. V regionu dnes podniká na 130 firem. I sám Crystalex znovu ožil a daří se mu stále lépe, s novými vlastníky pod názvem Crystalex CZ firma úspěšně podniká a připravuje další rozšíření výroby. I když společnost zcela zrušila ruční výrobu skla, v rámci IGS nabídla studentům svou malířskou dílnu.

V rámci programu IGS se ale představují i zcela nové firmy - třeba ateliér Kolektiv, který pod jednou střechou sdružil menší sklářské dílny. Skupina mladých sklářů obsadila bývalý Výzkumný ústav užitkového skla a řemeslníkům i zákazníkům dnes nabízí kompletní spektrum sklářských řemesel. „Pod jednou střechou najdou dílnu spékaného a lehaného skla, výrobu vitráží, ateliér rytého a broušeného skla, kovodílnu i ateliér malovaného skla,“ řekl zástupce skupiny Michal Vlček.

S IGS je spojená unikátní sbírka skla, které při předchozích sympoziích vznikla. Soubor byl však součástí majetku Crystalexu a věřitelé ho prodali. Sbírku získala za 8,5 milionu korun Nadace Josefa Viewegha Sklářská huť František a stane se základem sbírek nově vznikajícího muzea v Sázavě na Benešovsku. Novoborsko a celý liberecký kraj však o unikátní soubor přišly. „Je nám to líto, alespoň ale zůstala v Česku a vcelku, původně hrozilo, že bude rozprodána po částech,“ poznamenala ředitelka novoborského sklářského muzea Petra Ajšmanová, která už se těší, jak si letos vybere nová díla pro novou sbírku.

Novoborská radnice chce část skleněných objektů vystavit i venku. „Vzniká tu projekt Skleněná zahrada v areálu bývalého letního kina. Bylo značně zdevastované a my ho dnes přebudováváme na areál pro 900 lidí, kde se budou moci konat nejrůznější akce,“ řekl novoborský starosta Jaromír Dvořák. Prvním dílem, které lidé uvidí venku, je plastika nizozemského výtvarníka Hanse van Bentema, která bude na kruhovém objezdu. Další díla by měla být umístěna právě v bývalém letním kině. „Tak jako mají jiná města zoologickou či botanickou zahradu, tak u nás budou lidé už za pár let chodit do zahrady skleněné,“ dodal starosta.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)