U Havlíčkova Brodu vykolejil vlak, na devět hodin odřízl Jihlavu

Na nádraží v Havlíčkově Brodě vykolejil před půlnocí nákladní vlak. Dopoledne proto nejezdily vlaky po jednokolejné hlavní trati do Jihlavy. Výluka skončila po deváté hodině.

Mezi pátou a sedmou ráno jezdí v pracovní dny mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem šest osobních vlaků, resp. rychlíků, objevit se mohou i vlaky nákladní. Tentokrát se jich však cestující nedočkali. Po noční nehodě byl zcela vyloučen provoz mezi Havlíčkovým Brodem a Šlapanovem, provoz se podařilo obnovit po deváté hodině dopoledne.

Většina osobních vlaků jezdila alespoň mezi Jihlavou a Šlapanovem, první ranní spoj z Havlíčkova Brodu však nejel vůbec. Také ranní rychlík Jihlava–Praha začínal až v Havlíčkově Brodě. Na vyloučených úsecích zavedly České dráhy náhradní autobusovou dopravu.

Výluku způsobilo vykolejení nákladního vlaku s auty na výhybce na havlíčkobrodském nádraží. Podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala vykolejila lokomotiva a pět vozů.

„Na poškozené trati předpokládáme zhruba milionovou škodu, na vlaku vznikla škoda kolem 400 tisíc korun,“ vyčíslil Martin Drápal. V noci byla uzavřena i trať, která vede z Havlíčkova Brodu směrem na Žďár nad Sázavou a Brno, ale podařilo se ji zprovoznit dříve, než vyjely první ranní osobní vlaky.