Pražští památkáři dali znovu zelenou stavbě "maršmelounu"

Pražský magistrát dal znovu souhlasné stanovisko ke stavbě bytovému domu v Praze 1. Budova zvaná maršmeloun je z hlediska památkové péče přípustná, uvedl ředitel městských památkářů Jiří Skalický. Zatím ale není příliš jasné, jak by dům vypadal. Poslední návrh s okny do tvarů smajlíků sice povolili úředníci, pak ho ale zrušilo ministerstvo kultury. Navíc prý autor nikdy nepočítal s růžovou barvou fasády, která dala budově přezdívku.

Magistrát podle Skalického reagoval na rozhodnutí ministerstva kultury, které památkářům vrátilo rozhodnutí k dopracování. „My jsme tak učinili a původní souhlasné stanovisko jsme potvrdili,“ dodal ředitel s tím, že Maršmeloun není v té oblasti rušivým elementem.

Dům by měl vyrůst v památkové rezervaci, povolení památkářů tak bylo nezbytné. Stavební úřad Prahy 1 může pokračovat v územním řízení.

Prosklenou fasádu i okna ve tvaru smajlíku ministerstvo zamítlo

Dům navrhl architekt Zdeněk Fránek, ale projekt se během několika let mnohokrát měnil. Původní podobu projektu z roku 2008, která počítala s prosklenou fasádou, odmítlo na základě názoru Národního památkového ústavu (NPÚ) ministerstvo kultury a zrušilo v roce 2010 povolení pražských památkářů.

Vizualizace budovy Face house
Zdroj: Vizualizace Franek Architects

Nový projekt s okny do tvaru obličejů pak sice NPÚ i magistrátní památkáři schválili. Jenomže inspektoři ministerstva kultury loni v listopadu zrušili závazná stanoviska z let 2012 a 2014. Investor stavby, firma Praga Progetti e Investimenti, kvůli tomu podala na ministerstvo kultury žalobu k soudu.

Projekt vyvolává v Praze silné emoce. V centru města se v minulosti na protest proti stavbě sešly stovky lidí. Autor návrhu ale odmítá výtky odpůrců, nikdy prý nepočítal s fasádou v růžové barvě, která se ovšem objevila na vizualizacích. Kritikům navíc vadí to, že některá povolení byla před mnoha lety vydána pro dům, jenž měl původně vypadat jinak.