V Tlumačově hořely vraky aut v areálu kovošrotu

Hasiči zasahovali u rozsáhlého požáru v areálu kovošrotu v Tlumačově na Zlínsku. Požár dostali večer pod kontrolu a dohašovali poslední ložiska. Obyvatelé z okolí dostali varování – neměli by otevírat okna a větrat. Na místě zasahovalo osm jednotek, přijela i mobilní chemická laboratoř. Ta nebezpečné koncentrace škodlivin nenaměřila.

Požár v Tlumačově vypukl kolem půl jedné odpoledne. Z místa stoupal hustý dým. Hořelo na ploše odhadem asi třicet krát třicet metrů zřejmě uskladněné lisované automobily. „Nasazujeme pěnu, čekáme na další techniku,“ řekl Pavel Řezníček z Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje. Kolem čtvrté hodiny odpoledne se podařilo dostat požár pod kontrolu.

Kvůli unikajícím zplodinám hoření byli podle Řezníčka varováni obyvatelé Tlumačova i nedalekých Otrokovic. Lidé z preventivních důvodů neměli otevírat okna a měli omezit pohyb v místech zasažených kouřem. Na místo přijeli pracovníci chemické laboratoře hasičů, kteří měřili koncentraci škodlivin. Žádné nenaměřili. Lidé tak mohou opět větrat.

Požár kovošrotu v Tlumačově (zdroj: ČT24)

Ekolog společnosti Metalšrot Tlumačov Ivan Vávra řekl, že v hale byly uskladněny stovky vraků. „Sváželi jsme je kvůli evidenci ke konci roku i z jiných provozů,“ vysvětlil Ivan Vávra. Firma má pobočky v Olomouckém, Jihomoravském i Pardubickém kraji. Vraky byly podle ekologa společnosti zbavené nebezpečných kapalin, skel, baterií, filtrů a katalyzátorů.

Na vracích, které se drtí na jednotlivé části na separačním zařízení, ale zůstávají například pneumatiky nebo výplně interiéru. „Má tam co hořet,“ řekl Ivan Vávra. Příčinu požáru si nedovede vysvětlit. „Vůbec netuším. Je otázka, zda se tam nedostal nějaký vrak od zpracovatelů, ve kterém zůstala třeba nějaká kapalina. Ale to je v tuto chvíli spekulace,“ doplnil Vávra. Škoda bude podle něj vysoká a ještě horší by bylo, kdyby se požár dotkl příjmové haly.

Hašení požáru v Tlumačově sleduje Luboš Dostál (zdroj: ČT24)