Napadení lékařky vyvolalo diskuzi o přísnějších trestech

Nová Role (Karlovarsko) - Ve čtvrtek v poledne v Nové Roli na Karlovarsku napadl pacient svou lékařku - vytáhl na ni nůž a několikrát ji bodnul. Případ tak opět oživil diskuse o přísnějších trestech za napadení zdravotníků. Změnu zákona chce znovu prosadit Asociace krajů České republiky.

59letý muž z Nové Role přišel po sedmi letech na zdravotní středisko ke své praktické lékařce, vytáhl kuchyňský nůž a zezadu ji napadl. Několikrát ji bodnul a z ordinace utekl. „Byla přijata na chirurgické oddělení se středně těžkými poraněními na zadní části těla,“ uvedla Barbora Silná, mluvčí Karlovarské krajské nemocnice.

Policisté muže se zbraní krátce po útoku zadrželi u něj doma. „Také jsme podali návrh na vzetí do vazby, neboť jsme měli podezření, že by pachatel mohl své jednání zopakovat. Tento návrh soudce akceptoval,“ uvedla Andrea Kávová, mluvčí Policie ČR, Karlovarský kraj. Kvůli napadení zůstane ordinace praktické lékařky ještě nejméně týden zavřená.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Lékaři i Asociace krajů chtějí změnu zákona

Útočníkovi hrozí za ublížení na zdraví až pět let vězení. Podle starostky, která je shodou okolností zdravotnice a u napadné lékařky vypomáhá, je to nízký trest. „Jestli by i zdravotníci neměli mít status veřejného činitele, protože pokud někdo napadne někoho, kdo se mu snaží pomoct, tak by si zasloužil dvojnásobný trest,“ uvedla Jitka Pokorná, starostka Nové Role. 

O přísnější tresty usilují i samotní záchranáři. Počet napadení i jejich brutalita roste. Změnu zákona chce také Asociace krajů. Nejen pro záchranku, ale pro všechny lékaře. „To, co se děje, že jsou napadáni zdravotníci v nemocnicích, ale i praktičtí lékaři, to je na pováženou a myslím si, že by měli být více chráněni,“ uvedl Jiří Běhounek, radní pro zdravotnictví, Asociace krajů ČR. Asociace chce teď o problému jednat s ministerstvy zdravotnictví a spravedlnosti.