Bankovní domy s úvěrem pro Liberec nespěchají

Liberec – Liberecký magistrát řeší finanční problém. Městu se nedaří získat dvousetmilionový úvěr. Ten však nutně potřebuje na předfinancování projektů, které se budou hradit z evropských fondů. Nabídky městu přišly až nyní, když soutěž na úvěr vyhlásilo v takzvaném nouzovém režimu.

Liberec se snaží úvěr získat od února. Banky ale zatím zájem neměly, do dvou vypsaných soutěží se nepřihlásila žádná. V posledním kole přišla nabídka jediná. A to je podle zákona málo. „Kdyby ty peníze město nezískalo, byl by to skutečně velký problém. Hlavně vůči už běžícím stavbám, ty se dokončit musejí,“ uvedl ekonomický náměstek primátorky Liberce Jiří Šolc (Liberec občanům).

Evropské dotace město potřebuje například na vybudování Centra aktivního odpočinku v Lidových sadech nebo na modernizaci naprosto zastaralého vybavení Divadla F. X. Šaldy. „Orchestr má improvizované šatny přímo pod jevištěm, které naprosto nesplňují žádné hygienické normy. Je tam vlhko, na sborových šatnách se nám propadá strop,“ konstatuje ředitel divadla Martin Otava.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)

Liberec tíží obří dluh a i to je jedním z důvodů, který bankovní domy odrazuje. Město chtělo peníze získat i pomocí směnek, za které by ručilo hokejovou arénou. Nabídky však nebyly výhodné. „Kdyby pan náměstek Šolc dodržel své slovo a pracoval na prodeji letiště, letiště mohlo být prodáno, on mohl mít 100 milionů v kase a nepotřeboval by žádný úvěr,“ zdůraznil zastupitel Tomáš Hampl z opoziční ODS a další opoziční zastupitel, bývalý ekonomický náměstek Jaromír Baxa (Změna pro Liberec) doplnil: „To, že peníze budou potřeba, bylo jasné už v roce 2010, když jsme přišli do vedení města my.“

Město poslední soutěž vypsalo v nouzovém režimu. To je možné, pokud zadavatele tlačí čas a svou situaci nezavinil. Pak by stačila jediná nabídka. Ministerstvo pro místní rozvoj krok města zatím nekomentovalo. „Nemáme k dispozici předešlá výběrová řízení. Krajní nouze lze využít ze subjektivních důvodů,“ prohlásila mluvčí Ministerstva po místní rozvoj ČR Jana Jabůrková a náměstek Šolc dodal: „Máme to zkonzultováno s naším právním oddělením i s externími právníky.“

Nyní má vedení města na stole dvě obálky s nabídkami. Vyhodnotí je v polovině října.