Nejkrásnější krkonošskou louku má letos Benecko

Vrchlabí – Nejkrásnější krkonošskou loukou zvolila odborná komise oblast Ve Volšíčkách na Benecku. Louka, na které se v zimě lyžuje, je podle Dany Honců, která ji do soutěže Miss louka nominovala, pozoruhodná zejména na jaře, kdy na ní rozkvétají orchideje. Správa Krkonošského národního parku vyhlásila klání o nejkrásnější louku již potřetí.

Oceněná louka leží ve vlhkém dolíku pod lesem nedaleko silnice na Benecko. Rostou na ní například orchideje prstnatce, vemeníky zelenavé a pětiprstky žežulníky stejně jako kýchavice, suchopýr, kuklík potoční, rdesno, sítina, přeslička rolní, silenka širolistá či pomněnka. Krása louky vynikla v době, kdy o ni majitelé začali pečovat méně než dříve. „Postupem doby se vytrácel čas na sekání a sušení louky dvakrát do roka a začala se sekat jednou do roka, což podpořilo rozšíření některých druhů rostlin,“ uvedla Dana Honců z Horních Štěpanic.

V sousedství jsou dvě sjezdovky a lanovka. „Mnozí lyžaři si po ní v zimním období po sněhové pokrývce krátí cestu ke svým ubikacím, aniž by měli ponětí, jak je tato louka krásná v květu - okolo června,“ poukázala Dana Honců ve své nominaci louky.

Letos poslali lidé správě KRNAP jen tři nominace na nejkrásnější louky. Diskuse poroty proto nebyla nijak dlouhá. „Dřevěnou tabulku s nápisem Miss louka 2012 dostane tentokrát jen jedna louka, nikoli tři jako v minulých letech,“ uvedl mluvčí správy Radek Drahný. Další nominace letos ještě získaly louka ve Františkově a louka na svahu Sklenářovického potoka v okolí bývalé staré vápenky.

Loňský ročník soutěže o nejkrásnější louku v Krkonoších vyhrála louka nad náhonem v Dolním Maršově, první ročník klání vyhrála louka na Bönischových boudách v Černém Dole.