Dálnice D3: Nové stavby začnou až v roce 2015

České Budějovice – Do roka budou zprovozněny úseky jihočeské dálnice D3, které jsou nyní rozestavěny. Ministerstvo má na dokončení staveb mezi Táborem a Veselím nad Lužnicí dost peněz. Poté začne intenzivní příprava na výstavbu dalších úseků, z nichž nejdůležitější podle ministerstva je obchvat Českých Budějovic.

Ministři průmyslu Martin Kuba a dopravy Pavel Dobeš po společné schůzce oznámili termíny otevření jednotlivých jihočeských úseků dálnice D3, které by podle nich měly být vnímány jako závazné. Vláda považuje autostrádu za strategickou pro výstavbu nových bloků Jaderné elektrárny Temelín, není proto možné otálet. Nejblíže je otevření již rozestavěného 25kilometrového úseku Tábor–Veselí nad Lužnicí, potom přijde na řadu úsek od Veselí k Českým Budějovicím. Dvě klíčové stavby Bošilec–Ševětín a Ševětín–Borek ale začnou až v roce 2015. Podle starších plánů měl v roce 2015 být úsek od Veselí ke krajskému městu hotov, ministři jsou ale přesvědčeni, že odklad nebude pro řidiče tak bolavý. „Cesta z Českých Budějovic do Veselí po současné komunikaci první třídy řidiče tolik netrápí. Tam auta příliš nestojí. Skutečnou bolestí jižních Čech je chybějící obchvat Českých Budějovic,“ poukázal ministr Kuba.

Začátek stavby důležitého budějovického obchvatu je ovšem rovněž naplánován až na rok 2015. Její přípravu však zahájí Ředitelství silnic a dálnic už příští rok výkupem pozemků. Vyčleněno na ně je 700 milionů korun, ministři Kuba a Dobeš věří, že ŘSD stihne vykoupit půdu včas – pomoci má i připravovaný zákon o vyvlastňování. „Chceme postupovat tak, abychom v roce 2015 vydali stavební povolení a následně mohli stavbu zahájit,“ uvedl ministr Dobeš. Stavba potom potrvá asi dva roky.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Po roce 2021 by na dálnici D3 měla navázat plánovaná rychlostní silnice R3, která povede od Českých Budějovic na hranice s Rakouskem, kde už budou moci řidiči pokračovat po rakouské autostrádě S10 a dálnici A7 do Lince. Hornorakouská a jihočeská metropole tím ale stále nemusí být dálničně propojeny s Prahou. Výstavba dálnice D3 ve Středočeském kraji je v nedohlednu, ministr dopravy nechce zatím stanovit žádné termíny. Očekávaná stavba dostala teprve loni na podzim posudek EIA a byla stanovena jeho konečná trasa.