Největší moravská věznice otevírá novou budovu

Rapotice (Třebíčsko) – Věznice v Rapoticích ve svém areálu otevírá novou ubytovnu. Velkokapacitní zařízení je první novostavba svého druhu po roce 1989, je vybavena řadou moderních zabezpečovacích zařízení a je také odolná proti případnému vandalismu vězňů. Ubytovna za 58 milionů korun má kapacitu pro 308 lidí, rapotická věznice tak nyní pojme na 800 odsouzených. Zařadila se tak mezi třetinu největších v zemi.

V Rapoticích byla postavena první ubytovna pro vězně na „zelené louce“ od roku 1989, jinak se vězeňské kapacity rozšiřovaly úpravami jiných budov. „Stavba vyrostla v rekordně krátkém čase za plného provozu věznice,“ uvedl ředitel Pavel Ondrášek. V nové budově je podlahové topení, čímž odpadnou škody kvůli ničení radiátorů. Úsporný je provoz sprch. Odsouzení si budou pouštět vodu pomocí žetonů, poteče jim dvě minuty. Podle Ondráška tak spotřeba vody klesne o třetinu. Nábytek vyráběli odsouzení v jiných věznicích. Nechybí moderní bezpečnostní zařízení.

„Byl bych rád, aby veřejnost byla informována v tom smyslu, že se tady nepostavil nějaký hotel, ale pořád tam lidé budou žít jako ve vězení. Pouze to vězení se přibližuje evropskému standardu,“ řekl ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Stavba ubytovny za téměř 60 milionů korun netrvala ani rok. Náklady na jedno místo vyšly ve srovnání s dřívějším rozšiřováním věznic na čtvrtinu až pětinu nákladů, podotkl generální ředitel Vězeňské služby ČR Jiří Tregler. Připomněl přeplněnost českých věznic. Na celkových 20 700 míst v ČR připadalo letos v dubnu bezmála 24 000 vězňů.

Historie rapotické věznice začala v září 2005, kdy ministerstvo spravedlnosti převzalo areál raketové základny. Prvních 20 odsouzených bylo do věznice eskortováno 4. září 2006. Areál zabírá 100 hektarů pozemků, využit je zatím jen z desetiny. „Je tady prostor na další rozšiřování. Dokážu si představit jednu nebo dvě podobné ubytovny, které jsme tady postavili,“ podotkl Ondrášek. Rozšiřování věznice podle něj ale závisí na penězích a také na prioritách ministerstva spravedlnosti a vězeňské služby. Dříve se v Rapoticích zvažovala i stavba věznice ve spolupráci se soukromými investory, ale tento projekt byl zastaven.

Rapotickému starostovi Petru Matouškovi rozrůstání věznice v sousedství obce nevadí. „My to naopak vítáme, protože tu bude víc pracovních příležitostí,“ řekl. Podle něj je v obci také bezpečněji. „Protože si tady nikdo nic nedovolí udělat,“ uvedl. Ve věznici je teď zaměstnáno 240 lidí, z nich 111 civilních pracovníků.

Kvůli nové ubytovně přibylo 40 pracovních míst, uvedl Ondrášek. Rapotická věznice patří mezi zařízení s dohledem a dozorem. „To je druhá nejmírnější skupina odsouzených, a to za rozličnou trestnou činnost - od drobných krádeží, autonehod až po násilnou trestnou činnost,“ řekl Ondrášek. Sedm mužů si odpykává trest za vraždu.