Šumava se chce otevřít i vozíčkářům

Vimperk - Šumava chce přivítat i návštěvníky s pohybovým handicapem. Národní park ve spolupráci s občanským sdružením Trianon Čechy pro ně připravují speciální cestovní manuál a postupně pracují i na odstraňování bariér. Přestože je národní park členitý a pro lidi na vozíčku špatně přístupný, už za rok by jim ve výletu na Šumavu nic nemělo bránit.

Nové bezbariérové stezky umožní mnoha vozíčkářům poprvé se podívat do Národního parku Šumava. „Sám bych to určitě neabsolvoval, protože Šumava je jeden kopec, žádná rovina a když už, tak není zrovna nejlepší,“ podotýká vozíčkář a spolupracovník projektu Šumava pro všechny Jan Pospíchal.

Správa parku tak největší bariéry odstraňuje. „Předěláváme informační střediska tak, aby byla bezbariérová, plánujeme stezky v divočině, které budou dostupné. Jedním ze základních problémů osob se zdravotním postižením je systém informací,“ dodal ředitel  NP Šumava Jiří Mánek.

Příští rok už budou mít informací dost, léto na Šumavě a bez bariér si naplánují podle nového cestovního manuálu. „Budou tam i tipy na výlet, kde bude podrobně popsané, jaké je tam stoupání, jaký je terén, jak daleko od sebe jsou toalety,“ vysvětlila Pavlína Dobruská ze sdružení Trianon.

Správa národního parku pracuje také na tom, aby se Šumava stala destinací  lákavou i pro neslyšící nebo nevidomé turisty. „Připravujeme celý areál. Pro nevidomého je například slovo jelen abstraktní, neví jak to zvíře je veliké, takže my jim umožníme, aby si na něj mohli sáhnout,“ uzavřel ředitel parku.

Reportáž Kristýny Vrkočové (zdroj: ČT24)