Evropská noc vědců přilákala tisíce lidí

Praha - Nejen Václavové, ale také vědci slavili 28. září svůj svátek. Páteční noc patřila Evropské noci vědců. Univerzity, muzea, planetária a hvězdárny při ní otevřely dveře dokořán a lidem zábavnou formou ukazovaly svoji činnost. Velký zájem byl třeba o Ondřejovskou hvězdárnu na Benešovsku, lidé ale byli hodně zvědaví i na dění na univerzitách v Brně a Olomouci.

V Brně se do akce zapojilo jedenáct institucí. Například v brněnské hvězdárně se návštěvnici toulali po hvězdách pomocí astronomických dalekohledů nebo si zkoušeli žonglovat s talíři. Největší zájem ale zbudila show nadšenců z Náměště nad Oslavou, kteří předvedli start do vesmíru.

Fakulta chemická Vysokého učení technického v Brně se na tento večer přestěhovala do nákupního centra. „K nejsledovanějším patří pokusy z anorganické chemie,“ řekl Tomáš Opravil z Fakulty chemické VUT v Brně. „Při nich se kouří, sem tam hoří nebo vyletují bublinky,“ dodal.

Velký zájem byl také o přednášky o konci světa

Stovky lidí už vpodvečer navštívily astronomické městečko v Ondřejově na Benešovsku a před Štefánikovou hvězdárnou na pražském Petříně stála krátce po otevření fronta 200 lidí. Velký zájem byl také o Vysokou školu chemicko-technologickou (VŠCHT) v Praze Dejvicích. Tlačenice byla také na přednášce o konci světa reagující na takzvané proroctví starých Mayů, podle kterého by konec světa měl nastat letos v prosinci. Výstava Konec světa přilákala návštěvníky i do Štefánikovy hvězdárny. Vyzkoušet si na ní mohli, jaké by to při konci světa skutečně bylo. Nabito bylo na přednášce odborných pracovníků hvězdárny My se konce světa nebojíme. Před hvězdárnou mohli lidé pozorovat laserovou show.

Studentů přírodních věd ubývá

Cílem akce je ukázat lidem, že věda může být zábavná a že badatelé a výzkumníci taky umí být poutavými vypravěči nebo působivými showmany. Na návštěvníky vždy čekají nejen zábavné pokusy a hry, ale také zajímavé populárně-naučné pořady.

„Byli bychom rádi, kdyby se z každé akce aspoň jeden jediný účastník stal naším studentem nebo studentem jiné chemické školy, protože o tyto odborníky začíná mít trh velkou nouzi,“ uvedl Opravil.

Noci vědců, která je vyvrcholením týdenního Festivalu vědy, vyhlašuje každoročně Evropská unie už od roku 2005. Kromě vysokých škol a hvězdáren se do ní zapojují i muzea.